Afrikaanse tribale kunstwerken
...
Zoekopties
Ontdek onze uitzonderlijke artikelen

Afrikaanse stamkunst objecten :


Afrikaanse kunst

Vrouwelijke figuur Nebeli Mangbetu
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Standbeeld Mangbetu

De lichaamsschilderingen zijn, evenals die van het gezicht, verbonden met de traditionele schilderingen van de etnische groep, die geïnspireerd waren op de tatoeages van de naburige Asua pygmeeën, en die varieerden naar gelang van de omstandigheden. Bij de Mangbetu ondergingen de kinderen van de hogere klassen bovendien van jongs af aan een compressie van de schedel, die werd vastgehouden met raffia banden. Later werd het haar "gebreid" op rieten strengen en werd een hoofdband rond het voorhoofd geplaatst om het haar naar voren te brengen en deze majestueuze hoofdtooi te vormen die de verlenging van de schedel accentueert. De ouden noemden beli antropomorfe figuren die voorouders belichamen, uit het zicht opgeborgen, en vergelijkbaar met die van hun geheime genootschap nebeli . Donker ...

Alunga Bembe masker
promo art africain
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Bembe masker

Hoge holle banen waarin een kruis is getekend dat de kardinale punten symboliseert, vormen dit Afrikaanse masker dit Afrikaanse masker met hoorns erop. Het nu ontbrekende raffia of papyrus ornament was bevestigd aan de perforaties van de contouren.
Dit Afrikaanse masker Ibulu lya 'alunga (hoofd van de alunga) werd gebruikt tijdens het stamritueel van de mannelijke samenleving Alunga, die sociale controle uitoefende over de clan, en verantwoordelijk was voor openbare dansen en ceremonies voorafgaand aan de jacht.
Dit stammasker, dat een bosgeest oproept, werd in heilige grotten bewaard en werd tentoongesteld tijdens feesten die verband hielden met de jacht en de vooroudercultus. Zij verschenen ook tijdens Bwami besnijdenis ceremonies. Donker satijn patina.


Zie het blad

210,00  168,00

Kongo Nkisi fetisjbeeldje
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > De fetisj, dit emblematische voorwerp > Kongo Fetisj

Bij de Kongo voerden de nganga rituelen uit door een spirituele kracht te activeren met een nkondi (pl. nkissi). De term nkisi werd later gebruikt om te verwijzen naar begrippen als "heilig" of "goddelijk". De meest invloedrijke categorie van "minkisi kongo" bestond uit instrumenten om de regionale stamhoofden te helpen bij de handhaving van de wet. Een metalen voorwerp werd aan een houten figuur gespijkerd zodra een beslissing was genomen, waarbij elke spijker een bepaald geval opriep: ruzies, echtscheiding, conflicten tussen gemeenschappen... De nkondi wilde er zo voor zorgen dat de overeenkomst die het conflict moest beslechten goed werd toegepast, en dat de individuen de gevolgen van hun gedrag vreesden. Zijn verschijning verpersoonlijkte dus de kracht die daar verbleef. Vanaf de ...


Zie het blad


Verkocht aan 180,00 € 144,00 ( -20,0 %) Zoek een soortgelijk object

Pende Mbuya Masker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Pende masker

Ex-verzameling van Belgische Afrikaanse kunst.
Dit Afrikaanse inwijdingsmasker, Mbuya , is afkomstig van de Westelijke Pende, waarvan de Yaka-invloed merkbaar is aan de licht opgerolde neus. Met wijd afhangende oogleden herinnert hij aan de gewoonte van de Pende om in het openbaar niet naar de ogen te staren. Dit Afrikaanse Pendé masker draagt een hoofdtooi gemaakt van canvas en raffia fribres, en een sikje. Totale hoogte op aangepaste basis: 39 cm.
De Westelijke Pende leven op de oevers van de Kwilu, terwijl de Oostelijke zich vestigen op de oevers van de Kasai stroomafwaarts van Tshikapa. De invloeden van de naburige etnische groepen, Mbla, Suku, Wongo, Leele, Kuba en Salempasu zijn ingeprent in hun grote beeldhouwwerk van tribale kunst. Binnen deze diversiteit hebben de ...


Zie het blad


Verkocht aan 115,00 € 92,00 ( -20,0 %) Zoek een soortgelijk object

Beeldje Luba Mikisi
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Beeldje Luba

Deze vrouwelijke luba-figuur speelt de rol van spiritueel medium en wordt in een klassieke houding, met de handen op de borst, weergegeven. Haar hoofdtooi, achter een brede band die een geschoren voorhoofd onthult, is verwant aan die van de Luba-vrouwen aan het begin van de 20e eeuw. Door haar symbolisch gebaar geeft ze aan dat de geheimen van de royalty's (de bizila) aan de vrouwen toebehoren dankzij hun rol van politieke en spirituele tussenpersoon. De littekens in reliëf op de buik, horizontaal op de onderbuik, stippelen haar buste uit. De navelstreng heeft een prominente plaats die ook de rol van de vruchtbaarheid en de overdracht van het leven benadrukt. Matte donkerbruine patina. Droogleggingsscheur op de rug.
Drogende scheur op de rug. De Luba (Baluba in tchiluba) ...


Zie het blad


Verkocht aan 120,00 Zoek een soortgelijk object

Songye Nsapo Bijl
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > > Songye Nsapo Bijl

Oud en begiftigd met een prachtig patina, dit stuk komt uit een Belgische collectie van Afrikaanse kunst. De houten handgreep is voorzien van een honingkleurige satijnen patina. Het trapeziumvormige mes is scherp en bekleed met perforaties. De wapens van de aanval werden vaak gebruikt als munten in handel vóór koloniale tijden. Oorspronkelijk uit Shaba in de Democratische Republiek Congo, de Songyes vormen een patriarchale samenleving met betrekking tot de Luba, met wie ze delen gemeenschappelijke voorouders. Geregeerd door de yakitengé , en door lokale leiders, zijn ze ook onderworpen aan de invloed van het geheime genootschap Bwadi Bwa Kifwebe waarvan de maskers zijn bekend.


Zie het blad


Verkocht aan 125,00 Zoek een soortgelijk object

Wilt u de verkochte artikelen verbergen? Zo ja, Klik HIER
Vere, Duru, beeldje van bronslegering
promo art africain
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Vere brons

Dit zeldzame beeldje stelt een androgyn wezen voor met eigenaardige voeten en handen met vliezen en een gezicht met opvallende gelaatstrekken, gekenmerkt door bolle oogleden, puntige, horizontale oren en een sagittale kuif. Het lichaam is vanaf de hals versierd met lineaire dambordvormige inkervingen. Deze laatste is omlijnd met een koppel, terwijl een riem de heupen en de enkels de benen markeert.
De Vere , Verre , Were, Duru-Verre, of Dii, leven in het noordoosten van Nigeria, in de staat Adamawa (het vroegere Gongola), en in het noorden van Kameroen. Deze zeer kleine bevolking leeft in ronde hutten gegroepeerd in versterkte dorpen.
De beeldjes van Vere, waarvan de functie onbekend blijft, zijn zeldzaam en vertonen overeenkomsten met de werken van de Mumuye, ...


Zie het blad

380,00  304,00

Dogon kruk
promo art africain
Afrikaanse kunst > Stoel, palaverstoel, troon, kruk > Dogon kruk

De gebruikelijke voorwerpen in de Afrikaanse kunst.
Vijf hoekige poten vormen het centrum van deze Dogon zetel gemaakt van een zeer dicht hout. De zitting, gepolijst door gebruik, heeft een licht bruin gouden patina. Lichte scheuren, ontbreken aan de basis. De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun esoterie, hun mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die ten zuidwesten van de Nigerlus wonen in de Mopti-streek in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de buurt van Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten noordwesten van Ouahigouya). De dorpen liggen vaak op de top van steenslag op de flank van heuvels, volgens een unieke architectuur. De geschiedenis van de migraties en nederzettingen van de Dogon (een tiental ...


Zie het blad

240,00  192,00

Groot Yela masker
promo art africain
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Yela masker

Dit platte Afrikaanse masker is geïnspireerd op de yela, aan de karakteristieke strepen en pruil te zien. Yela maskers werden gebruikt door het geheime inwijdingsgenootschap ekanga.

Hoogte op voet: 64 cm. De provincie Lualaba telde verschillende etnische groepen met soortgelijke associaties. De Mbole en de Yela staan bekend om hun standbeelden die incarneren, volgens D. Biebuck, van opgehangen mannen, genaamd ofika . De lilwa , een vereniging met dogmatische inwijdingsrituelen, had de gewoonte degenen die zich schuldig maakten aan overtredingen van de opgelegde regels te berechten en tot de galg te veroordelen. Deze misdrijven varieerden van moord tot overspel en het verbreken van de geheimhouding rond de lilwa . De lichamen van de veroordeelden kregen geen ...


Zie het blad

280,00  224,00

Bamoun Mgba-Mgba inductie ketting
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Bronzen Bamoun

De Afrikaanse kunst van de Bamoun, en de regalia, symbolen van prestige verbonden aan soevereiniteit.
Deze Bamoun halsketting voor hoogwaardigheidsbekleders, of Bamoum, is versierd met 12 buffelkoppen in een metalen ring. Deze iconografie symboliseert de waarden van strijdlust en vasthoudendheid. Wanneer zij zitten, dragen de leden van de hofraad van de sultan van Bamoun dit voor hun functie kenmerkende sieraad, de mbangba , "mgba-mgba", waarvan zij geloven dat het helpt hun prestige te verhogen en elke kwade macht af te weren. Bij de Bamoun is het de fon , het hoofd van het koninkrijk of het stamhoofd, die deze ketting aanbiedt aan verdienstelijke mannen.

De Bamoun bewonen een streek die zowel beboste reliëfs als savannes telt. In dit grote gebied, Grasland ...

Pop Zaramo Mwana hiti
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse dolls > Zamaro figuur

Gesneden van steen, deze traditionele Afrikaanse pop neemt een groot hoofd waar een dubbele top kuif ontwikkelt. De cilindrische buste heeft geen armen. De borsten en navelstreng worden aangegeven door een lichte reliëf en gemarkeerd met een parel, waarvan het gebruik is gebruikelijk in de Zaramo beeldhouwboek. Schaats van gebruik.
De Zaramo en de stammen om hen heen hebben ontworpen poppen in het algemeen geassocieerd met vruchtbaarheid, maar waaraan andere deugden zou worden toegeschreven. Zijn primaire rol wordt gespeeld tijdens de periode van opsluiting van de jonge zaramo insider. De beginner zal zich gedragen met betrekking tot het object als met een kind, en zal dansen met hem tijdens de slotceremonies van de inwijding. In het geval dat de jonge vrouw niet zwanger wordt, zal ...


Zie het blad

Verkocht

Bwami Lega initiatie figuur
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > League standbeelden

Deze Lega sculptuur, waarvan de morfologie uitgehouwen in het blok van hout onthult verlaagde borsten wijzen onder omhullende schouders, behoorde tot een initia van de Bwami en maakte deel uit van een set gebruikt tijdens de initiaties. Vingers zoals klauwen op de buste te verlengen van de armen, alle oproepen vleugels. Het gezicht qant aan hem neemt de terugkerende kenmerken van Lega beeldhouwkunst. Een uitlopende basis ondersteunt het object, zelf bevestigd op een ronde basis.
heldere en matte patina, schaafwonden van gebruik, fluweelachtig oppervlak.
de leraar van de Bwami leidde de aspirant Lega naar een plek waar Afrikaanse Lega maskers en beeldjes werden tentoongesteld, en het was door middel van zorgvuldige observatie dat de toekomst initieerde moest raden de meer ...


Zie het blad

Verkocht

Ndaka Masker, Ndaaka de l Uituri
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Ndaka Masker

Dik, licht bolvormig en nogal gefrustreerd, behalve de details van een regulier metaalgebit, dit zeldzame masker komt uit de beboste gebieden van Ituri in het noorden van Umaniema. Een aantal kleine groepen boeren in de open plekken leven in contact met de Mbuti pygmeeën van het bos, dit zijn de Bali, Ndaka, Mbo, Lombi, enz. Meestal plat en gepigmenteerd met wit in verwijzing naar de dierenwereld, deze maskers in verband met hun raffia kostuums uit te voeren tijdens ceremonies nkundi zaad aan initiaties en besnijdenissen van jonge mensen. Het gereedschap van de beeldhouwer markeert het oppervlak van dit monochrome masker dat in de schors is gesneden. De arcades hebben een asymmetrie.
Nested Dark Eye.
Hightop op een basis: 32 cm.
Ref.: "Congo maskers" ed. M.L. Felix

Masque Facial Kwele, Bakwele
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Bakwele masker

Een longitudinale Ridge deelt dit bord, ovaal masker met drie paar halve boog gebogen ogen, waarvan het centrale paar wordt ingesneden voor het zicht. Het vormt een gestileerde, abstracte variant van het masker bij "trompe". De donkere patina is afgebroken, scherven van hout moeten worden genoteerd. Deze Gabonese maskers met een concave gezicht, in het hart, hebben Amandelogen en een driehoekige neus. Afhankelijk van de aanwezigheid van hoorns en hun arrangement, de maskers verwijzend naar de Antilope worden genoemd pipibudze , Ekuku zokou , enz. en zijn geassocieerd met voor ouders of bosgeesten. Stam van de Kota-groep, de Kwélé , Bakwélé , wonen in het bos aan de noordgrens van de Republiek Congo. Ze leven op jacht, landbouw en metallurgie. Het beoefenen van de cultus genaamd ...


Zie het blad

Verkocht

Pende Mbuya masker
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Pende masker

Afrikaans inwijdingsmasker, Mbuya versierd met een hoofdtooi van mandenvlechtwerk en raffiadoek. Het patina is het resultaat van een mengsel van okerschors en palmolie.
Hoogte op voet: 54 cm. De westelijke Pende leven op de oevers van de Kwilu, terwijl de oostelijke Pende zich hebben gevestigd op de oevers van de Kasai stroomafwaarts van Tshikapa. De invloeden van de naburige etnische groepen, Mbla, Suku, Wongo, Leele, Kuba en Salempasu hebben hun stempel gedrukt op hun uitgebreide tribale kunstsculptuur. Binnen deze diversiteit hebben de Mbuya maskers , realistisch, om de tien jaar geproduceerd, een feestelijke functie , en belichamen verschillende karakters die zonder hun kostuum moeilijk te onderscheiden zijn, waaronder het hoofd fumu of ufumu, de wichelaar en zijn ...


Zie het blad

310,00

Paar Ngbandi standbeelden
promo art africain
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Ngbandi standbeelden

Bij de Ngbandi werden grafbeelden gebruikt, en beelden van een echtpaar yangba en zijn zuster, die overeenkomen met de Seto- en Nabo-voorouders van de Ngbaka.

Ze stonden op altaren opgesteld en werden dagelijks geofferd en gebeden.

Donkere glanzende patina. Rehauts van kaolien. Uitdroging scheuren.
De Ngbaka zijn een homogeen volk in het noordwesten van D.R.C., ten zuiden van de Ubangui-rivier. De Ngbandi wonen in het oosten (op de linkeroever van de Ubangui) en de Ngombe in het zuiden. De initiatie van de jongeren, "gaza" of "ganza" (dat geeft kracht) bij de Ngbaka en de Ngbandi, vertoont veel gelijkenissen, door middel van uithoudingsproeven, liederen en dansen. De riten vereisten de aanwezigheid van beelden van voorouders. Besnijdenis en ...


Zie het blad

480,00  384,00

Tyi Wara Bambara verticale kuif masker
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Bamana masker

De sierlijke Ti-wara maskers in Afrikaanse kunst. Het beeldhouwwerk, met zijn spits toelopende rondingen, wordt geaccentueerd door koperen stroken en bolletjes en gaat vergezeld van katoenen lussen, kralen en kauri. De uiteinden van de hoorns zijn ommanteld met leer en verlengd met paardenhaar. Deze Ti wara sculptuur komt uit de Segou regio. Matte patina.

De Bamara," Bamana" of "ongelovigen", zoals de moslims hen hebben genoemd, die in Centraal- en Zuid-Mali zijn gevestigd, behoren samen met de Soninke en de Malinke tot de grote Mande-groep.

Er wordt gezegd dat een dierengenie, Ciwara genaamd, de Bambara leerde om het land te cultiveren. Deze laatste herinneren aan de mythe door de gestileerde weergave van een nijlpaardantilope, wiens naam ci wara ...

Luba Kifwebe Zoomorphic Masker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Luba Masker

Dit type van Afrikaanse luba masker met afgeronde structuur heeft gelijkenissen met songye maskers. Ze hadden echter niet dezelfde functie. Deze categorie Afrikaanse maskers heet "bifwebe". Ze verschenen op begrafenissen en investitures. De oostelijke Lubas had een aantal zoömorfe maskers in verband met kifwebe dans. Ze traden op tijdens de rituele ceremonies van de society kazanzi , belast met het bestrijden van hekserij. Volgens C. Faïk-Nzuji zou "Bifwebe" (Sing.: kifwebe) volgens C. Faïk-Nzuji, "ching death" betekenen. Gedragen met een volumineuze raffia kraag die de danser verborgen, dit masker werd meestal gedanst in het gezelschap van een zoömorfe masker. In de Luba is wit synoniem met de relatie met de spirituele wereld, door de evocatie van de maan opgeroepen door de cirkelvormige ...


Zie het blad

Verkocht

Songye relikwiemand
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Relikwieën, standbeelden > Songye relikwiemand

Ex Belgische privé verzameling van Afrikaanse kunst Jan Putteneers.

In het midden van het stuk staat een Songye beeldje met een gezicht dat doet denken aan Kifwebe maskers. Dit facies lijkt ook op het zeer geometrische van sommige Nkisi beschermingsfetisjen.
Het beeldje is bevestigd aan een kleine terracotta kom die zelf is geplaatst tussen een veelheid van offers en plengoffers die een wirwar van materialen en touwen vergezellen.

De Songyes creëerden indrukwekkende beelden met krachtige trekken die vaak worden gebruikt tijdens geheime ceremonies, bedekt met accessoires zoals veren, huid en een hoorn vol magische lading.
Dankzij de waarzeggerij, die zeer aanwezig was in hun samenleving, konden zij tovenaars ontdekken en licht werpen op de ...


Zie het blad

Verkocht

Paar d  Ere Ibeji Yoruba Igbomina
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Ibeji Tweelingen

De ibeji in de Afrikaanse kunst.

In de taal van het Yoruba volk betekent ibeji een tweeling: ibi voor geboren en eji voor twee. Ze vertegenwoordigen de figuur van een overleden tweeling.
Deze ibeji wordt dan behandeld zoals het vermiste kind zou zijn geweest. Het is de moeder die voor hem moet zorgen; ze kan hem regelmatig wassen en voeden. Als ze sterft, neemt de resterende tweeling het over.
De ibeji wordt beschouwd als meer dan een fysieke representatie van een geliefde en beïnvloedt het leven van de familie. Daarom blijft de familie gebeden, sektes en bevrijdingen tot hem of haar richten.
Deze stukken behoren tot de beroemdste kunstobjecten van de Yoruba-groep. In feite is het voorkomen van jumelage in deze etnische groep sterker dan ...

Bronzen Kongo beeldje
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Brons Congo

Ex-collectie Franse Afrikaanse kunst.
Deze kleine antropomorfe sculptuur, gemaakt van brons, neemt in miniatuur de canons van de Kongo beeldhouwkunst, met name de grafbeelden inyongo of mintadi van neder-Zaïre, die werden gemaakt van steen en vertegenwoordigde verschillende thema's dankzij personages bevroren in verschillende houdingen. Deze figuren vormen de vitale belichaming van een geest of voorouder. 
De Vili, de Lâri, de Sûndi, de Woyo, de Bembé, de Bwende, de Yombé en de Kôngo vormden de groep Kôngo , onder leiding van koning ntotela. Hun koninkrijk bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw met de ivoor-, koper- en slavenhandel. Op dezelfde manier, overtuigingen en tradities, produceerden ze een beeldhouwen met een gecodificeerd gebaar in relatie tot hun wereldbeeld. De ...


Zie het blad

Verkocht

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73 Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100