Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Stoel, palaverstoel, troon, kruk > Hemba Kruk

Hemba Kihona Kruk (N° 18744)

Een vrouwenfiguur, gebeeldhouwd in de stijl van de "meester van Buli", die een rond dienblad ondersteunt met haar in een waaiervorm geplaatste vingers, vormt het "vergaarbakje van een overleden soeverein opperhoofd" (Luba, Roberts). De opvallende, stekelige littekens bevinden zich op de buste, waar de navel het "centrum van de wereld" vormt dat in verband wordt gebracht met de afstamming, en op de onderbuik, horizontaal, symboliseren zij de vruchtbaarheid. Dezekruk genaamd lupona , of kioni of kipona , kiona en weer kitenta ("zetel van gezag"), vormt volgens de bronnen het ontmoetingspunt van de vorst, zijn volk, en de beschermende geesten en voorouders, waar het verleden en het heden symbolisch en spiritueel met elkaar worden vermengd. Het vormde ooit de zetel waarop de koning mulopwe troonde. Bij de investituur van het nieuwe opperhoofd werden de zetels op luipaardenhuiden gelegd. Pas nadat hij erop had plaatsgenomen, kreeg zijn toespraak een koninklijk en goddelijk karakter. Afgezien van deze uitzonderlijke omstandigheden werden de stoelen niet gebruikt en bleven zij opgeslagen op geheime locaties. De hemba zetels, met gelijkaardige kenmerken, worden kihona genoemd. Erosies.
De Hemba zijn lange tijd onderworpen geweest aan het naburige Luba-rijk, dat een onmiskenbare invloed heeft gehad op hun cultuur, religie en kunst. De Hemba, bedreven in beeldhouwkunst, vervaardigden voornamelijk beelden van voorouders singiti , die stamhoofden, lokale krijgers, of afstammingsvoorouders uitbeelden die zij vereren om de geesten mizimus gunstig te stemmen. Een grote verscheidenheid aan rituele voorwerpen, fetisjen, apenmaskers, kalebassen en andere voorwerpen voor dagelijks gebruik maakten hun faam. Bron "Afrika, De kunst van een continent" ed. Prestel; "Luba" F. Neyt.  

Bekijk de video

150,00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 75,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (7,5 loyaliteitspunten = 7,5 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx-collection Timmerman
EtniciteitHemba
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte50
Breedte30
Gewicht4,10 Kg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Siège BembeEpée HembaStatuette HembaBâton HembaTabouret Luba

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Hemba Kihona Kruk
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100