Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Stoel, palaverstoel, troon, kruk > Luba kruk

Luba Lupona Hoofdkantoor (N° 20062)

Een vrouwenfiguur, die met waaiervormig geplaatste vingers het ronde dienblad van een zetel ondersteunt, vormt de "vergaarbak van een overleden soeverein opperhoofd" (Luba, Roberts), een kind aan haar zijde. Gesneden uit een zeer dichte houtsoort. Donkere patina met rode accenten, barsten.
Deze kruk, lupona genaamd, of kioni of kipona , kiona en ook kitenta ("zetel van gezag"), vormt volgens de bronnen het ontmoetingspunt van de vorst, zijn volk, en de beschermende geesten en voorouders, waar heden en verleden symbolisch en spiritueel worden vermengd. Het was ooit de zetel waarop de Mulopwe koning troonde. De zetels werden op luipaardenhuiden geplaatst tijdens de investituur van het nieuwe opperhoofd. Pas nadat hij was gaan zitten, kreeg zijn toespraak een koninklijk en goddelijk karakter. Afgezien van deze uitzonderlijke omstandigheden werden de stoelen niet gebruikt en bleven zij op geheime plaatsen opgeslagen. De hemba zetels, met gelijkaardige kenmerken, worden kihona genoemd. Satijnachtig patina. Erosies ondanks een goede algemene conditie.
De bakermat van de Luba (Baluba in het Tchiluba) is Katanga, meer bepaald de streek van de Lubu-rivier. Zij zijn ontstaan uit een afscheiding van de Songhoy etnische groep. In de 16e eeuw stichtten zij een staat, georganiseerd in gedecentraliseerde stamhoofden, die zich uitstrekte van de Kasaï-rivier tot het Tanganyikameer. De stamhoofden bestrijken een klein gebied zonder echte grenzen, en omvatten hooguit drie dorpen. Bron "Afrika, De kunst van een continent" ed. Prestel; "Luba" F. Neyt.  

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstEx-collection belge.
EtniciteitLuba
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte30
Breedte28
Gewicht4,75 Kg
Geschatte dateringmid-xx°

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Tabouret BembeAppuie-tête LubaAppuie-nuque LubaMasque LubaBanc africain

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Luba Lupona Hoofdkantoor
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73 Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100