Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Stoel, palaverstoel, troon, kruk > Luba stoel

Luba / Zula Kipona stoel (N° 18708) statiegeld verkoop

Ex-collection Britse Afrikaanse tribale kunst.
Sacraliteit van de gebeeldhouwde zetels, regalia van prestige, in de primitieve Afrikaanse kunst. Een vrouwenfiguur die met wijd uit elkaar staande benen (Zula stijl) het dienblad van een cirkelvormige zitting ondersteunt, vormt de "bak van een overleden soeverein opperhoofd" (Luba, Roberts). De uitstekende verticuteertekenen die naar de navelstreng toe convergeren, het "centrum van de wereld" dat geassocieerd wordt met de afstamming, getuigen van noties van vruchtbaarheid. Deze kruk met de naam lupona, of kioni, kipona , kiona, vormt volgens de bronnen het ontmoetingspunt van de vorst, zijn volk en de beschermende geesten en voorouders, waar verleden en heden zich symbolisch en spiritueel met elkaar vermengen. Het vormde ooit het fundament waarop de koning werd getroond. De stoelen werden op luipaardvellen gelegd toen het nieuwe opperhoofd werd ingehuldigd. Pas nadat hij was gaan zitten, kreeg zijn toespraak een koninklijk en goddelijk karakter. Afgezien van deze uitzonderlijke omstandigheden werden de stoelen niet gebruikt en bleven ze op geheime plaatsen opgeslagen.
De Satijnpatina, matte en okerkleurige residuele korstvorming, zeer lichte barstvorming. De wieg van de Luba (Baluba in chiluba) is Katanga, meer bepaald de regio van de Lubu rivier. Ze zijn geboren uit een afscheiding van de etnische groep Songhoy. In de 16e eeuw creëerden ze een staat, georganiseerd in gedecentraliseerde chiefdoms, die zich uitstrekte van de Kasaï-rivier tot aan het Tanganyikameer. De chiefdoms beslaan een klein gebied zonder echte grens, dat hooguit drie dorpen omvat.
De chiefdoms beslaan een klein gebied zonder echte grenzen, dat niet meer dan drie dorpen omvat. Bron "Africa, The Art of a Continent" ed. Prestel; "Luba" F. Neyt.  

Bekijk de video

Verkocht
Verkocht aan 150.00
 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstCollection britannique
EtniciteitLuba
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte cm33
Diepte18 cm
Breedte21 cm
Gewicht1,35 Kg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque LubaStatue LubaTabouret PendeAwale LubaSiège Kaguru

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  - 

© 2023 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal