Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > De fetisj, dit emblematische voorwerp > Songye Fetisj

Songye Kalebwe fetisjbeeldtje (N° 16864)

Dit beeldje, versierd met huiden, parelkettingen en touwen van plantaardige vezels, werd bewogen door stengels geplaatst onder de armen. Het hoofd, waaruit een hoorn stijgt gevuld met magische stoffen geblokkeerd door stof, leent het uiterlijk van de Songye Kifwebe masker.
Thiri varianten van dit masker Kifwebe (pl. Bifwebe) of "chasser mort" (Roberts) opvallen: de mannelijke (kilume) meestal met een hoge kam, de vrouwelijke (kikashi) met een zeer lage kuif zie afwezig, en ten slotte de grootste belichamende macht (kia ndoshi). Dit type masker, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, lijkt afkomstig te zijn uit het grensgebied tussen de noordelijke Luba en het zuidoosten van Songye.
Nets van verschillende oorsprong werden geïntroduceerd in de buik van fetisjen, in de hoorn, soms ook in zakken die aan het lendendoek zijn bevestigd, om de kracht van het object te versterken. Textiel, veren en kettingen waren ook noodzakelijke attributen om te waken tegen hekserij. De Songye uit de Shaba regio van de DRC en vestigde zich langs de Rivier Lualaba te midden van savanne en bossen. Hun samenleving is op patriarchale wijze georganiseerd. Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de Luba met wie ze verwant zijn door gemeenschappelijke voorouders. Zeer aanwezig in hun samenleving, waarzeggerij maakte het mogelijk om de tovenaars te ontdekken en licht te werpen op de oorzaken van de tegenslagen die individuen getroffen. Zij worden geregeerd door yakitengé en door lokale leiders. Het geheime genootschap Bwami echter tegenwicht bieden aan hun macht. Hun mannelijke maskers, met occulte krachten, werden weergegeven in bestraffende en disciplinaire expedities. De Nkisi speelt de rol van bemiddelaar tussen goden en mensen. Grote exemplaren zijn het collectieve eigendom van een heel dorp, terwijl kleinere figuren behoren tot een individu of familie.  

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Herkomstex-collection française.
EtniciteitSongye
LandCongo
Materialenwood, corne et peau animales, textile
Hoogte cm40
Breedte25 cm
Gewicht0,20 Kg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Fétiche SongolaFétiche HembaMasque SongyeFétiche SongyeFétiche Yaka

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal