Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > De fetisj, dit emblematische voorwerp > Vodou Fetish

Vodou Fon Benin Fetish (N° 20424)

Sterke" objecten van de voodoo cultus in Afrikaanse kunst Oprijzend uit een heterogene hoop touwen, kettingen en houten stokken, blijft dit beeld, waarvan alleen het hoofd te zien is, voor de Vodou van Benin een actieve kracht, in staat om te beschermen of te genezen. Rituele korstlaag vermengd met indigopigmenten.
Deze botchio (van bo : "kwade spreuk" in het Fon, en tchio , "lijk"), die boven op een paal stond, werd bij de ingang van het dorp of van een huis opgesteld om elke bedreiging, lichamelijk of geestelijk, af te weren. Sommige hadden minimalistische vormen, nauwelijks geschetst rond een centrale stam. De veelheid van fon goden (de vodun), gelijkend op die van de Yoruba onder verschillende namen, wordt vertegenwoordigd door fetisjen van allerlei vormen en aard. Hun heiligdommen zijn te vinden in Togo, Dahomey, en West-Nigeria. Beeldjes van de legba , beschermers van het huis, worden er vaak aan vastgemaakt. De gelovigen brengen dagelijks offers en plengoffers aan hen, zogenaamd om hun macht te activeren. De Fon zijn momenteel te vinden in een deel van de Republiek Benin, het koninkrijk Dahomay. Volgens de legende stichtte een prinses van Yoruba afkomst dit koninkrijk vóór de 17e eeuw.
Hun cultuur en stilistische kenmerken zijn verwant aan die van naburige etnische groepen die alle gelegen zijn in een lagunegebied in het oosten van Ivoorkust.
Deze etnische groepen hebben dezelfde sociale structuur: een samenleving geleid door een opperhoofd waar de leeftijd van de mannen bepalend is voor hun sociale positie. Onder hen is vooral de voodoo of vodun te vinden, een religieuze cultus waarvan de naam afkomstig is van een variant van het Yoruba-woord dat "god" betekent.
 

Bekijk de video


Verkocht aan 105.00
 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstEx-collection française
EtniciteitFon
LandBénin
Materialenwood, cordes, metal, papier
Hoogte cm25
Breedte12 cm
Gewicht2,69 Kg
Geschatte dateringmid-xx°
Socle inclusieveJa

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Statuette ChokweStatuette KasongoFétiche TschokweFétiche YakaFétiche Songye

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal