Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Vazen Mangbetu

Dubbele jarre Mangbetu (N° 18611)

Deze kruiken, die in de Afrikaanse kunst de "gul" worden genoemd, worden gebruikt om palmwijn in te verzamelen. Deze kruiken met bolvormig lichaam, voorzien van handvatten, hebben cefalomorfe halzen die tegenover elkaar staan. De fysionomieën worden gekenmerkt door subtiele verschillen die een koppel suggereren. Geolied patina, zwart en glad, schaafwonden.
Gevestigd in het woud in het noordoosten van Zaïre, uitte het Mangbetu koninkrijk zich door architectonische werken die in de 19e eeuw indruk maakten op Europese bezoekers. Hun meubels, wapens, ornamenten en beelden werden gekenmerkt door een zeldzame esthetische kwaliteit. De geschiedenis van de Mangbetu was inderdaad gebaseerd op de verfijning van zijn hof, maar ook op kannibale gebruiken. Koning Mangbetu "Munza" kreeg de bijnaam "de kannibalenkoning". De lichaamsschilderingen op de personages zijn, evenals die op het gezicht, de traditionele schilderingen van de etnische groep, geïnspireerd op de tatoeages van de naburige Asua-pygmeeën, en die varieerden naar gelang van de omstandigheden. Bij de Mangbetu's ondergingen de kinderen van de hogere klassen van jongs af aan een compressie van de schedel, die werd vastgehouden met raffia banden. Later werd het haar "gebreid" op rieten strengen en werd een hoofdband om het voorhoofd gelegd om het haar naar voren te brengen en deze majestueuze hoofdtooi te vormen die de verlenging van de schedel accentueert. De ouden noemden beli antropomorfe figuren die voorouders belichamen, uit het zicht opgeborgen, en vergelijkbaar met die van hun geheime genootschap nebeli .
Het Mangbetu-koninkrijk in Noord-Congo heeft architectonische werken voortgebracht die in de 19e eeuw indruk maakten op Europese bezoekers. Hun meubels, wapens, ornamenten en beelden waren doordrongen van een zeldzame esthetische kwaliteit. De etnoloog G.A. Schweinfurth beschreef in 1870 hun symmetrie en verfijning, en getuigde tegelijkertijd van de rituele moorden en mensenoffers die door "het volk van de langgerekte hoofden" werden bedreven.  

Bekijk de video

Verkocht
Verkocht aan 180.00
 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstEx-collection E. Caldwell - USA
EtniciteitMangbetu
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte cm30
Diepte42 cm
Breedte17 cm
Gewicht1,90 Kg
Geschatte dateringmid-xx°

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Fétiche MangbetuBoite SoninkéTabatière TschokweStatue MangbetuVase Tschokwe

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  - 

© 2023 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal