Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Tschokwe masker

Chokwe Mwana Pwo masker (N° 20352) statiegeld verkoop

Een helm van mandenvlechtwerk, met vlechten van textiel die een dichte haardos laten zien, siert dit Afrikaanse masker van de Chokwe. Het kapsel doet denken aan dat van de Chokwe-vrouwen, dat bedekt is met rode aarde.
Een brede, gebeitelde band begrenst het voorhoofd. De fijn gebeeldhouwde gelaatstrekken gaan vergezeld van decoratieve motieven die doen denken aan de traditionele scarificaties van de groep. De karakteristieke patronen op het voorhoofd, en soms op de jukbeenderen, maken deel uit van de esthetische canon van de chokwe, net als de puntige tanden, maar dienden ook als openbare markeringen van etnische identiteit. Het terugkerende kruisvormige frontale motief zou bovendien een kosmogonische betekenis hebben. Deze vrouwelijke maskers, die altijd werden gedragen door ingewijden van een hogere rang, waren vaak versierd met knopen en accessoires van Europese oorsprong.
Gladde rood-bruine patina.
Hoogte op voet: 42 cm. Vreedzaam gevestigd in Oost Angola tot de 16e eeuw, werden de Chokwe daarna onderworpen aan het Lunda-rijk waarvan zij een nieuw hiërarchisch systeem en de heiligheid van de macht erfden. De Chokwe hadden geen gecentraliseerde macht maar grote stamhoofden. Zij waren het die kunstenaars aantrokken die hun vaardigheden uitsluitend ten dienste van het hof wilden stellen. De kunstenaars maakten zo veel verschillende stukken van zo'n kwaliteit dat het Lunda hof alleen hen in dienst nam. De Afrikaanse Chokwe pwo maskers, een van de vele akishi of "akixi" (zing: mukishi , duidt op macht) van de Chokwe stammenkunst, zijn uitsluitend vrouwelijke voorstellingen die vergezeld gingen van accessoires en ornamenten. Ze werden echter gedragen door hooggeplaatste mannen. Samen met hun mannelijke tegenhangers, cihongo herkenbaar aan hun grote dienbladachtige hoofdtooi, worden de pwo verondersteld vruchtbaarheid en welvaart te brengen aan de gemeenschap.  

Bekijk de video

Verkocht 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstCollection belge
EtniciteitChokwe
Landangola
Materialenwood, textile, plant fibre
Hoogte cm27
Breedte14 cm
Gewicht0,89 Kg
Socle inclusieveJa

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque MendeMasque NyangaMasque HembaStatuette ChokweMasque Tschokwe

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  - 

© 2023 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal