Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Chokwe masker

Chokwe Mwana Pwo masker (N° 21333)

Deze Afrikaanse maskers, die een vrouwelijke voorouder mwana pwo belichamen, werden altijd gedragen door hogergeplaatste ingewijden en waren vaak versierd met knopen en accessoires van Europese oorsprong. Een mandenhouten helm, bespannen met geweven raffia en koorden van plantaardige vezels, verlengt de gebeeldhouwde hoofdband van de coiffure. Er valt een asymmetrie van de kenmerken op te merken. Satijn patina, schaafwonden.
Hoogte op voet: 39 cm. Vreedzaam gevestigd in Oost Angola tot de 16e eeuw, werden de Chokwe daarna onderworpen aan het Lunda-rijk waarvan zij een nieuw hiërarchisch systeem en de heiligheid van de macht erfden. De Afrikaanse Chokwe pwo-maskers, een van de vele akishi (zing: mukishi, duidt op macht) maskers van de Afrikaanse Chokwe-kunst, belichamen een schoonheidsideaal, Mwana Pwo, of de vrouwelijke Pwo en verschijnen vandaag tijdens feestelijke ceremonies. Samen met hun mannelijke tegenhangers, chihongo herkenbaar aan hun grote, dienbladvormige hoofdtooi, worden de pwo verondersteld vruchtbaarheid en welvaart te brengen aan de gemeenschap. De culturele logica van deze twee iconen, ontwikkeld tijdens de pre-koloniale periode, blijft kunstenaars in het noordoosten van Angola tot op de dag van vandaag inspireren. De karakteristieke patronen op het voorhoofd, en soms op de jukbeenderen, maken deel uit van de esthetische canon van de Chokwe, maar dienden ook als openbare markering van de etnische identiteit. Het terugkerende kruisvormige frontale motief wordt ook verondersteld een kosmogonische betekenis te hebben. (bron: Chokwe, B. Wastiau)  

Bekijk de video

450,00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 225,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (22,5 loyaliteitspunten = 22,5 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx. coll. belge Mercier
EtniciteitChokwe
Landangola
Materialenwood, raphia
Hoogte24
Breedte20
Gewicht0,90 Kg
Geschatte dateringmid-xx°
Socle inclusieveJa

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque LegaMasque LubaMasque KumuMasque KubaMasque Pende

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren
Iemand die geïnteresseerd is in dit object

Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Chokwe Mwana Pwo masker
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100