Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Kurumba masker

Antilope kuif Adone Kurumba (N° 20146)

Totemfiguur in Afrikaanse Kurumba kunst
Dit kuifmasker, emblematisch voor de meeste Kurumba-clans in het noorden van Burkina, was bedoeld om de nagedachtenis van de voorouders tijdens de rouw te eren. Het kan ook dienen als een altaar in het huis, waar de geesten van de voorouders van het geslacht wonen. Het doet denken aan de nijlpaardantilope en heeft een halfbolvormig gezichtsmasker met een lange nek waarop de kop van het dier is ontwikkeld.

Taps toelopende, slanke lijnen, die behendigheid oproepen, en geometrische decoratieve motieven onderscheiden dit masker. Gladde, satijnachtige patina, gearceerd met oker.
Ontstoppingsscheurtjes. De Afrikaanse kunstsculpturen van de Bobo , Bwa , Kurumba en Mossi , die in Burkina Faso leven, nemen vaak gestileerde elementen over die ontleend zijn aan mensen, dieren of zelfs insecten, en combineren ze. Het zijn de geesten van de natuur die geacht worden het welzijn en de welvaart van een individu te bepalen, en tegenspoed zal worden gezien als het resultaat van verwaarlozing van collectieve rituelen. Het is dan ook tijdens verschillende vieringen dat het masker een natuurgeest of die van een voorouder verpersoonlijkt om het dagelijkse leven van de leden van de etnische groep te beïnvloeden. Zij verschijnen om de overledene te eren tijdens begrafenisrituelen, en om de zielen te begeleiden naar het rijk der doden. Zij verschijnen ook tijdens landbouwfeesten om het verloop van de seizoenen te verzekeren, en tijdens inwijdingsrituelen om jonge mensen in te wijden in de verantwoordelijkheden van het volwassen leven. De maskers zijn het voorwerp van familietrots, en dus een middel om iemands welvaart en invloed binnen de groep te vergroten. Het is in een geest van wedijver dat ieder zal trachten de dansvoorstellingen van zijn masker te benadrukken en de versieringen van zijn oppervlak naar voren te brengen.
 

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Herkomstex-collection française.
EtniciteitKurumba
Landburkina faso
Materialenwood
Hoogte cm86
Diepte60 cm
Breedte13 cm
Gewicht1,95 Kg
Geschatte datering2ème halfxx°
Socle inclusOptionele extra's

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque YombeMasque BiomboMasque IgboMasque DogonMasque Bobo

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op

20147

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal