Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Lega masker

Lega masker (N° 20530)

Belgische Afrikaanse stammenkunst collectie.
De primitieve Lega-beeldhouwwerken in de Afrikaanse kunst . Dit tamelijk platte masker, doorkruist met diepe strepen, was niet bedoeld om te dragen, maar om te hanteren tijdens rituelen. Het toont amandelvormige oogleden omrand met kaolien.

Hoogte met voet: 38cm.

Het centrum draagt korrelige resten van witte klei. Dit Afrikaanse masker Lega gaf het stadium aan dat de houder ervan had bereikt binnen de Bwami, een lerend genootschap bestaande uit verschillende rangen, en waaraan echtgenotes deelnamen van wie de echtgenoten het derde niveau hadden bereikt, dat van de ngandu .
Totale hoogte op voet: 26 cm
Binnen de Lega organiseerde het Bwami genootschap, open voor mannen en vrouwen, het sociale en politieke leven. Er waren tot zeven niveaus van inwijding, elk verbonden met emblemen. Na hun uittocht uit Oeganda in de 17e eeuw vestigden de Lega zich op de westelijke oever van de Lualaba-rivier in de DRC. Ook bekend als Warega, leven zij in op zichzelf staande dorpen, omgeven door palissaden, meestal op heuveltoppen. De rol van opperhoofd, kindi, wordt vervuld door de oudste man van de clan, die de hoogste rang moet hebben. Net als bij andere woudstammen jagen de mannen en ontginnen het land, terwijl de vrouwen cassave verbouwen. Maatschappelijke erkenning en gezag moesten individueel verdiend worden: het opperhoofd dankte zijn uitverkiezing aan zijn hart (mutima), goed karakter, intelligentie en onberispelijk gedrag. Tijdens rituele ceremonies werden de Idumu-maskers, die collectief eigendom waren, aan de ingewijden gepresenteerd, geplaatst op een hek en omringd door individuele maskers van kleiner formaat. Dit masker wordt gebruikt tijdens de inwijdingsrituelen van het Bwami genootschap. Dit genootschap staat open voor zowel mannen als vrouwen. Het passeren van een rang duidde op het verwerven van een zekere wijsheid en individuele moraal.  

Bekijk de video

320,00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 160,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (16,0 loyaliteitspunten = 16,0 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx-collection française
EtniciteitLega
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte26
Breedte20
Gewicht0,68 Kg
Geschatte dateringmid-xx°
Socle inclusieveJa

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque SalampasuMasquette LegaMasque KumuMasque LubaMasque Tschokwe

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Lega masker
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100