Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Kifwebe masker

Luba Kifwebe Kikashi masker (N° 20897)

Ex Belgische Afrikaanse kunstcollectie Dit Afrikaanse masker Songye, de kikashi, belichaamt een positieve kracht. De halfgesloten palpebrale spleten zijn naar de slapen toe uitgerekt, met de neus en de mond rechthoekig vooruitspringend. De vlakke neus-frontale kam geeft aan dat dit een vrouwelijk masker is. Op het wit gepigmenteerde oppervlak zijn parallelle strepen geëtst.
Er kunnen drie varianten van dit Kifwebe (pl. Bifwebe) of "dodenjager" (Roberts) masker, van het gelijknamige genootschap, worden onderscheiden: het mannelijke (kilume) meestal met een hoge kuif, het vrouwelijke (kikashi) met een zeer lage of zelfs afwezige kuif, en tenslotte het grootste belichamende machtsmasker (kia ndoshi). Dit type masker, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, schijnt afkomstig te zijn uit het grensgebied tussen de noordelijke Luba en de Songye van het zuid-oosten. Ze worden gedragen door een Kifwebe-danser in een staat van "bwadi"-trance. Zij worden gedragen door een Kifwebe-danser in een staat van "bwadi"-trance, versierd met een lang geweven kostuum en een lang ornament van natuurlijke vezels dat aan de contouren van het masker is bevestigd, tijdens belangrijke ceremonies. De Songye kwamen uit de Shaba regio van de DRC en vestigden zich langs de Lualaba rivier te midden van de savanne en de bossen. Ze worden bestuurd door de Yakitengé en door plaatselijke stamhoofden. Het geheime Bwami genootschap vormt echter een tegenwicht tegen hun macht. Hun mannelijke maskers, met occulte krachten, werden getoond tijdens straf- en tuchtexpedities.  

Bekijk de video

220,00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 110,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (11,0 loyaliteitspunten = 11,0 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx-collection belge
EtniciteitSongye
LandRDC
Materialenwood
Hoogte42
Breedte24
Gewicht0,95 Kg
Geschatte dateringmid-xx°

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masquette PendeMasque GuroMasque LegaMasque BoboMasque Yaure

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren
2geïnteresseerde partijen

Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Luba Kifwebe Kikashi masker
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100