Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Lunda masker

Lunda Zambie masker (N° 23026)

Afrikaans masker van grote sculpturale kwaliteit, de gelaatstrekken en volumes zijn met precisie en realisme gemodelleerd, waardoor een delicaat gezicht van een zeer jonge vrouw ontstaat. Gladde, roodbruine patina. Randerosie.
Hoogte op voet: 36 cm.
De Lwena, van oorsprong uit Lunda, emigreerden in de 19e eeuw van Angola naar Zaïre, afgestoten door de Chokwe. Toen sommigen slavenhandelaren werden, vonden andere groepen hun toevlucht in Zambia en vormden de Luvale, Lovale. Hun samenleving is matrilineair, exogaam en polygaam. De Lwena en de Luvale werden bekend om hun sculpturen die de figuren van overleden voorouders en stamhoofden belichamen, en hun maskers die verband hielden met de inwijdingsrituelen van de mukanda, een geheime mannelijke vereniging die al deze groepen delen op hetzelfde grondgebied, met enkele variaties echter. Hun beeldhouwwerk werd grotendeels beïnvloed door dat van de Chokwe. De maskers van de Chokwe, Luda, Luvale/Lwena, Luchazi en Mbunda clans worden in Zambia "makishi" (zing. likishi) genoemd. Deze naam komt van "kishi", een Bantu-concept dat de manifestatie van een geest of een voorouder oproept. Deze agenten van sociale, morele en spirituele orde, die een panel vormen van verschillende karakters, sociaal, agressief of onvoorspelbaar, belichamen in feite de geest van een illustere voorouder (mannelijk of vrouwelijk), hun uiterlijk manifesteert zich voornamelijk tijdens rites mukanda, inclusief besnijdenis , waarin hun ware identiteit verborgen moet blijven voor de ogen van de niet-ingewijde. Hun accessoires en hun gedrag, afhankelijk van het geval, symboliseren morele waarden, benadrukken vruchtbaarheid of parodiëren zelfs vreemden. Krokant patina met rode oker highlights. Verliezen op de contouren.  

390.00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 195,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (19,5 loyaliteitspunten = 19,5 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx-collection belge
EtniciteitLunda
LandZambie
Materialenwood
Hoogte cm23
Breedte20 cm
Gewicht0,95 Kg
Geschatte dateringmid-xx°
Socle inclusieveJa

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque LwalwaMasque LegaMasquette KusuMasque SongyeMasque Lwena

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal