Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Baoule Masker

Masker Baule Kplé kplé du Goli (N° 21284)

Deze Afrikaanse mascotte, bekend als een "junior", heeft een gekartelde rand, met uitgeholde ogen met daarop uitstekende kegelvormige pupillen, hij heeft een rechthoekige mond waarin een stel tanden is gebeiteld, als verwijzing naar het traditionele vijlen van tanden bij de jeugd. Op de afgeronde hoorns zijn dierenoren afgebeeld. Het vrouwelijke kplekple masker zou volgens sommige auteurs (Barbier-Mueller African Masks, p.116) rood zijn. Vogel ("Baule") daarentegen geeft aan dat in de Baule-versie van de Goli het mannelijke masker rood is geschilderd, en het vrouwelijke in zwart. Het is waarschijnlijk dat deze toeschrijving van dorp tot dorp verschilt. Bourgondisch bruin patina.
Gewoonlijk voorafgaand aan de manifestatie van een reeks maskers van de "Goli"-familie, wordt dit cirkelvormige masker met afgeronde horens die aan antilopen doen denken, in sommige gevallen beschouwd als een mannelijk masker, kplekple yassoua of yaswa , in tegenstelling tot het vrouwelijke kplekple bla . Hij verschijnt kort overdag en dan 's avonds om de komst van zijn verwantschap aan te kondigen in de gedaante van de goli glin of kpwan . De glanzende patina is zwart en beige. Het is tijdens gebeurtenissen zoals epidemieën of begrafenissen dat het zich manifesteerde bij de Wan en de Baoulé, om de gunsten van de "amwin" geesten te verzoenen die voorspoed, gezondheid of zelfs veiligheid schenken. Tegenwoordig verschijnt hij bij feestelijke gelegenheden, waarbij de Goli geleidelijk alle andere gemaskerde dansen vervangt, of ze nu heilig zijn of ter vermaak dienen.  

Bekijk de video

380,00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 190,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (19,0 loyaliteitspunten = 19,0 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

EtniciteitBaoule
Landcôte d'ivoire
Materialenwood
Hoogte54
Breedte32
Gewicht1,40 Kg
Socle inclusOptionele extra's

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque GaloaMasque MetokoMasque GeledeMasque Wé WobéMasque Gagon

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren
Iemand die geïnteresseerd is in dit object

Vragen over dit item, neem contact met ons op

21285

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Masker Baule Kplé kplé du Goli
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A, rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100