Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > SENOUFO-masker

SENOUFO Setien HEMA masker (N° 14433)

Van een bolvormig masker, gegraven met gaten voor de ogen, staat een gestileerde beeltenis van een mythische vogel die vaak geïdentificeerd wordt als de CALAO, of Setien , een van de vijf dieren van de SENOUFO cosmogony. De lange, taps toelopende snavel, geïnterpreteerd als de figuratie van de mannelijke seksuele organ" die het leven van de Gemeenschap bestenveert, keert elegant terug om de uitpuilende kist aan te raken, die het moederschap symboliseert. De poten knuffelen de koepel van het masker.
Desication scheuren gerestaureerd in situ met behulp van metalen nieten, een oude matte, fluweelachtige donkere patina, lokaal geschrodeerd op een licht hout.
de SENOUFO , een naam die hen wordt gegeven door Franse kolonisten, zijn meestal samengesteld uit boeren die zijn gedispergeerd tussen Mali, Ivoorkust en Burkina Faso. De raden van ouderlingen, onder leiding van een verkozen leider, beheren de dorpen van SENOUFO. Beheerst door matrilineale tradities, zijn ze samengesteld uit clusters van woningen genaamd katiolo . Elk van hen heeft een eigen vereniging Poro die jonge jongens uit de leeftijd van zeven introduceert in een opeenvolging van drie cycli die zeven jaar duren. Wonen in een gereserveerde buurt, de beeldhouwer sennufo , wiens opleiding omging zeven jaar, begon met het maken van alledaagse voorwerpen, en vervolgens, beetje bij beetje, droeg sculpturen van toenemende omvang. De initiatory rituelen complementeerd zijn leerproces. Opgeroepen voor morfologische en gedragscriteria, decoreert de CALAO, in zijn miniatuur versie, veel objecten van Afrikaanse SENOUFO-kunst. Altijd fascinerend voor Afrikaanse etnische groepen, de buitenproportioneel-Beaked CALAO vernietigt dieren die als schadelijk worden beschouwd. De specifieke wijze van reproductie maakt het een symbool van vruchtbaarheid. De sculpturen van de Setien werden in de Heilige behuizing geplaatst. De maskers werden op het hoofd gedragen tijdens rituele processies ondanks hun gewicht. Dit masker herinnerde aan de initiatie van het belang van voortplanting en de nieuwe geboorte van jonge mensen binnen de Poro.
 

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Herkomstex-collection française
EtniciteitSenoufo
Landmali
Materialenwood, metal
Hoogte cm86
Breedte21 cm
Gewicht7,30 Kg
Geschatte datering1ère halfxx°
Socle inclusOptionele extra's

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Masque SongyeMasque SongolaMasque MumuyeMasque YaoureMasque Gelede

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op

14434

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal