Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Moederschap, standbeelden, brons, hout > Pfemba beeldje

Kongo Pfemba moederschapsbeeldje (N° 21975)

Traditioneel beeldhouwwerk van de Kongo, dit beeldje belichaamt de voorouder van de clan, een bemiddelende figuur, zoals blijkt uit de littekens van de buste. Het kind zou de matrilineaire overdracht van macht belichamen.
De Yombe versierden hun textiel, matten en lendendoeken, met zuigtabletten die verband hielden met spreekwoorden die werk en sociale eenheid verheerlijkten. De mond onthult gevijlde tanden, de blik wijst op het vermogen van de grootmoeder om occulte dingen te onderscheiden. Het gebruik van dit type beeldhouwwerk blijft onbekend. Ze vormden vaak het gebeeldhouwde patroon aan de bovenkant van de stokken van de opperhoofden. Satijn zwarte patina. Kleine schaafwonden.
Een clan van de Kongo-groep, de Yombe, is gevestigd aan de westkust van Afrika, in het zuidwesten van de Republiek Congo en in Angola. Hun beeldhouwwerken bevatten opmerkelijke moeders. Het gebruik van dit type beeldhouwwerk blijft onbekend. Bij de Kongo was de nganga verantwoordelijk voor de rituelen door een spirituele kracht te activeren met een nkondi (mv. nkissi). De term nkisi werd toen gebruikt om de begrippen "heilig" of "goddelijk" aan te duiden. Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw werden minkisi minkondi strategisch geplaatst langs de kusten van het Loango-koninkrijk om te beschermen tegen Europese invallen. Een van de machtigste, de Mangaaka werd beschouwd als de "koning" en "meester", de hoogste scheidsrechter van conflicten en beschermer van gemeenschappen, en werd het meest ambitieuze en monumentale sculpturale genre.
Bron: "het Kongo-gebaar" Ed. Dapper Museum en "Treasures of Africa" ​​Museum van Tervuren; "The Soul of Africa" ​​​​s.Diakonoff.
 

Bekijk de video

280.00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 140,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (14,0 loyaliteitspunten = 14,0 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

Herkomstex-collection belge
EtniciteitKongo
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte cm25
Breedte8 cm
Gewicht0,35 Kg

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Statue FipaStatue ColonGrelot YombeFétiche KongoStatuette Nkisi

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal