Afrikaanse tribale kunstwerken
...
Zoekopties
Ontdek onze uitzonderlijke artikelen

Afrikaanse kunst - Potten, potten, kalebassen, urnen:

Kleipotten zijn nauw verbonden met het dagelijkse leven van de Afrikaanse bevolking. De nogal heterogene pasta, gemaakt van het materiaal van modderige vijvers en rivieren, maakt de vervaardiging mogelijk van voorwerpen met dikke wanden, zoals kruiken. De kruiken, vaak van hout, zijn bedoeld om offergaven, geneeskrachtige planten of waarzeggende gris-gris in te doen.


Kuba statue
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Kuba statue

In contact met het Kuba-koninkrijk en de Pende, sneden de Wongo miniatuurmaskers en ceremoniële voorwerpen en sculpturen, zoals dit type beker die wordt gebruikt om palmwijn te drinken, tijdens waarzeggerijriten, pacten of rituele ceremonies. Dit voorbeeld onderscheidt zich door zijn meesterlijk gebeeldhouwde antropomorfe structuur, die een onderwerp voorstelt waarvan de spectaculaire molligheid is verfraaid met verschillende keloïde littekens. Mooie glanzende zwarte patina. Uitdrogingsscheuren.
De Kuba staan ​​bekend om de verfijning van prestigieuze items die zijn gemaakt voor leden van de hoge rangen van hun samenleving. Verschillende Kuba-groepen produceerden inderdaad antropomorfe objecten met verfijnde motieven, waaronder kopjes, drinkhoorns en bekers. De Lele zijn ...


Zie het blad


Verkocht aan 150.00 Zoek een soortgelijk object

Rwanda Kan
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Rwanda Kan

Deze oude container uit Oost-Afrika, ingelegd met koperen scherven die een decoratieve fries vormen, is ontworpen door een nomadisch volk. Deze laatste werd vooral gedecimeerd door de islamitische slavenhandel en door herhaalde interne oorlogen. De bevolkingsgroepen genaamd "Bantous interlacusstres", gelegen tussen het Victoriameer en de Limpopo-rivier, omvatten de Ganda, Nyoro, Nkole, Soga, Toro, Hima en de Tutsi van Rwanda en Burundi. Hun culturen vertonen overeenkomsten, zoals hun artistieke productie en hun voorwerpen voor dagelijks gebruik. De Tutsi houden vee. Ze blinken uit in de kunst van het weven en mandenmakerij. Deze bolvormige pot met klein horizontaal handvat heeft gladde wanden en lichte schaafplekken (scherf aan de rand).


Zie het blad

290,00

Yaka antropomorfe doos
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Yaka doos

Onder de Yaka-regalia werd dit type antropomorfe container gebruikt om kaolien of andere ingrediënten op te slaan voor de inhuldiging van hoofden. Het hoofd vormt het deksel. Grijsbruin korrelig patina. Scheuren, erosies.

Hiërarchisch en autoritair, bestaande uit formidabele krijgers, werd de Yaka-samenleving geregeerd door lijnleiders met het recht op leven en dood over hun onderdanen. Jagen en het prestige dat daaruit voortvloeit, is tegenwoordig een kans voor de Yaka om de voorouders in te roepen en hun toevlucht te nemen tot rituelen met behulp van charmes die verband houden met het "khosi" -instituut. De jeugdinitiatievereniging is de n-khanda, die wordt gevonden in de oostelijke Kongo (Chokwe, Luba, enz.), en die verschillende charmes en maskers gebruikt om een ...


Zie het blad

240,00

Yoruba Beeldhouwwerk
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Yoruba Beeldhouwwerk

Afrikaanse sculptuur voorstellende een bekerdragende priesteres die op een onderwerp zit. Dit type container was bedoeld voor ex-voto's, geschenken voor bezoekers of zelfs waarzeggerij. Dergelijke sculpturen versierden de paleizen van Yorubaland. De personages roepen kleine goden, voorouders of zelfs volgers op.
De Yoruba-religie is gecentreerd rond de verering van haar goden, of orisà, en is gebaseerd op artistieke sculpturen met gecodeerde boodschappen (aroko). Er wordt aangenomen dat deze geesten bemiddelen bij de oppergod Olodumar.
Lineaire scarificaties markeren de gezichten van de personages met als doel niet alleen hun fysieke schoonheid te vergroten, maar ook om de rang of afkomst van hun drager te identificeren. Lichaamssporen kunnen permanent of tijdelijk zijn, ...


Zie het blad

Verkocht

Luba Kiteya Koninklijke Figuratieve Beker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Luba Beker

Ex-collectie van Afrikaanse kunst uit Corsica.
Twee figuren die geesten belichamen omcirkelen een cilindervormig vat mboko , dat gewoonlijk gevuld was met kaolien, het beeld van zuiverheid en de geestelijke wereld. Deze vaten werden gebruikt door verschillende Luba-genootschappen en groepen profeten, meer in het algemeen door de mediums van het waarzeggersgenootschap Kilumbu, Bilumbu, of door de genezers van het Buhabogenootschap. De geesten van de voorouders werden individueel of collectief geraadpleegd via specialisten. Dit type beker speelde ook een rol bij de investituur van de koning luba.
Mooi satijnbruin patina, uitdrogingsscheurtjes.
De Lubas (Baluba in tchiluba) zijn een volk uit Centraal-Afrika. Hun bakermat is Katanga, meer bepaald de streek van de ...

Kuba Kan
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Kuba Kan

Een van de prestigieuze objecten van de Kuba-groepen is deze biercontainer met een handvat waarin geometrische patronen zijn gegraveerd. De muren en de bodem zijn dik. Satijnzwarte patina. Kleine scheurtjes.
De Kuba staan ​​bekend om de verfijning van prestigeobjecten die zijn gemaakt voor leden van de hoge rangen van hun samenleving. Verschillende Kuba-groepen produceerden antropomorfe objecten met verfijnde ontwerpen, waaronder kopjes, drinkhoorns en bekers. De Lele zijn gevestigd in het westen van het Kuba-koninkrijk, aan de samenvloeiing van de rivieren Kasai en Bashilele. Interculturele uitwisselingen tussen het Bushoong of Kuba-territorium en de Lele hebben de toeschrijving van bepaalde objecten moeilijk gemaakt, omdat de twee groepen dezelfde iconografie gebruiken, bestaande ...


Zie het blad

180,00

Dogon bronzen doos met deksel
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Dogon bronzen

Dogon smid kunstenaars vormen een endogame kaste onder de Dogon genaamd irim. Tegenwoordig produceren ze wapens, gereedschappen en werken ze ook met hout. "Meesters van het vuur", ze zouden ook brandwonden genezen (Huib Blom). De Nommo, beschermende voorouder die in verschillende vormen wordt opgeroepen in de iconografie van Dogon, zou een voorouder zijn die begiftigd is met het vermogen om zich in menselijke of dierlijke vorm te manifesteren, vandaar de frequente decoratieve motieven die de sculpturen sieren. De wavelet-fries zijn ook symbolisch. Dit is een stuk van zeldzame elegantie, de eivormige houder rust op de vorm van een schorpioen, het deksel draagt ​​een neushoornvogelfiguur. Kaki groene patina.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun mythen en ...


Zie het blad

Verkocht

Kongo kruitfles
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Gebruikte voorwerpen, katrollen, dozen, weefgetouw > Kongo kruitfles

Peervormige container met een dop, bedoeld om kruit voor houten geweren te bevatten. Dit zwarte buskruit werd geïmporteerd uit Europa, waardoor het een zorgvuldig bewaard luxeartikel is. Dit poeder, waaraan ook magische deugden werden toegeschreven, vulde vaak de ingrediënten van rituele fetisjen aan en is gegraveerd met decoratieve motieven en zoömorfische figuren. Satijnen patina.
In de 13e eeuw vestigde het Kongo-volk, geleid door hun koning Ne Kongo, zich in een regio op het kruispunt van de grens tussen de huidige DRC, Angola en Gabon. Twee eeuwen later kwamen de Portugezen in contact met de Kongo en bekeerden hun koning tot het christendom. Hoewel monarchaal, had het politieke systeem van Kongo een democratisch aspect omdat de koning feitelijk aan het hoofd van het ...


Zie het blad


Verkocht aan 70.00 Zoek een soortgelijk object

Dogon bronzen ceremoniekist
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Dogon doos

De ruiter en zijn rijdier, symbolen van macht en rijkdom omdat ze zeldzaam zijn, zijn een terugkerend thema in de Afrikaanse kunst, vooral in Mali.

Deze ceremoniële beker neemt het thema over van de mythische ark in de Dogon ontstaansgeschiedenis. Een van de Nommos , voorouders van de Dogon, herrezen door de scheppergod Amma , zou zijn afgedaald naar de aarde gedragen door een ark metamorfoseerd in een paard. Ornamentele motieven, zoals golffriezen en verwijzingen naar de slang, sieren de contouren.
Koperbruin patina. De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die leven in de zuidwestelijke lus van de Niger in de regio Mopti in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de ...


Zie het blad

Verkocht

Kongo Pottenbakkerij
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Kongo Pottenbakkerij

Collectie Belgische Afrikaanse kunst
Deze container wordt dagelijks gebruikt en tijdens waarzeggerijrituelen, verdragen en rituele ceremonies en heeft gebogen zijkanten, geaccentueerd door een grote fries. Lichte chipjes aan de randen. Donkere, gladde slip. Satijnzwarte patina, kleine chipjes.


Zie het blad

245,00

Chokwe Doos
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Chokwe Doos

Onder de Afrikaanse ceremoniële voorwerpen roept deze dubbele beker, dankzij de gebeeldhouwde figuren, de bescherming op van de geesten van de voorouders. Ondersteund door een rund bieden de twee over elkaar geplaatste kopjes met deksel decoratieve schaakbordpatronen. Korrelige, matte patina. Schaafwonden, uitdrogende scheuren.
De Tschokwe, van de Bantu-cultuur, hadden zich gevestigd in Oost-Angola, maar ook in Congo en Zambia. Na verschillende allianties vermengden ze zich met de Lunda die hen leerde jagen. Hun sociale organisatie had ook gevolgen voor de Tschokwe-samenleving. De Tschokwe domineerden uiteindelijk echter de Lunda, wiens koninkrijk aan het einde van de 19e eeuw werd ontmanteld. Er werd in de regio op olifanten gejaagd voor het vlees, maar ook voor het ivoor dat ...


Zie het blad

Verkocht

Baoule Doos
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Baoule Doos

Bedoeld voor een praktijk die nog steeds in gebruik is in het zuidwesten van de Baoulé-regio, bestaat het object uit een doos met deksel waartegen een bemiddelende beschermfiguur leunt, in meditatie. Het deksel is gestreept met gelijnde patronen en een opengewerkte fries siert de basis. Een muis (vandaag afwezig...) beschouwd als een boodschapper van de godheden van de asié aarde, leefde in het onderste compartiment van het object en de opeenvolgende rangschikking van de elementen die het bewoog werd gelezen als antwoord op de vraag aan de waarzegger. Afgesleten zwarte patina. Wordt verkocht zonder muis.

Ref.: Mathilde Buratti , "Dozen gebruikt voor waarzeggerij door muizen".
In de 18e eeuw werd dit Akan-volk, verenigd onder één vlag, volgens de legende door koningin Aba ...


Zie het blad

380,00

Yoruba Doos
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Yoruba Doos

Deze rituele beker, waarvan de steun een vogel voorstelt, is bedoeld om op het ceremoniële altaar te staan ​​en is gevormd uit een houder waarin de heilige palmnoten zaten.
Erosies, scheuren. Iets polychrome matte patina.
Gecentreerd op de verering van zijn goden, of orisà, is de Yoruba religie gebaseerd op artistieke sculpturen met gecodeerde boodschappen (aroko). Ze zijn ontworpen door beeldhouwers op verzoek van volgelingen, waarzeggers en hun klanten. Er wordt aangenomen dat deze geesten bemiddelen bij de oppergod Olodumare. De koninkrijken Oyo en Ijebu zijn ontstaan ​​na de verdwijning van de Ifé-beschaving en vormen nog steeds de basis van de politieke structuur van de Yoruba. De Oyo creëerden twee sekten rond de Egungun en Sango samenlevingen, nog steeds actief, die ...


Zie het blad

390,00

Dogon Doos
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Dogon Doos

Afrikaans object uniek en verfijnd, curiosum, deze pot is gebaseerd op een schorpioenmotief. Deze container met deksel is ontworpen om geneeskrachtige preparaten te verzamelen die zijn bereid volgens het advies van ouderen die zijn ingewijd in de wetenschap van bomen of "jiridon", en wordt bekroond door een dierfiguur. De muren zijn versierd met allegorische decoratieve motieven, zoals friezen van golfjes en spiraalmotieven, en slangen. Onregelmatige kakibruine patina.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun esoterie, hun mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die in het zuidwesten van de Niger-lus wonen in de Mopti-regio van Mali (Bandiagara, Koro, Banka), nabij Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten ...


Zie het blad

280,00

Chokwe Kan
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Chokwe Kan

Onder de Afrikaanse regalia roept dit prestigieuze beeldhouwwerk, een diepe snede die de hoofdtooi vormt van een knielend onderwerp, de bescherming van de geesten van de voorouders op dankzij zijn iconografie. Inheemse restauraties. Gespikkelde bruine patina. Verdroging scheuren.
De Tschokwe, van de Bantu-cultuur, hadden zich gevestigd in Oost-Angola, maar ook in Congo en Zambia. Na verschillende allianties vermengden ze zich met de Lunda die hen leerde jagen. Hun sociale organisatie wreef ook over op de Tschokwe-samenleving. De Tschokwe domineerden uiteindelijk de Lunda waarvan het koninkrijk aan het einde van de 19e eeuw werd ontmanteld. Er werd op olifanten in de regio gejaagd voor vlees, maar ook voor ivoor dat te koop was en niet voor het brede scala aan prestigieuze ...


Zie het blad

180,00

Dogon Bronzen
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Dogon Bronzen

Dogon smidkunstenaars vormen een endogame kaste onder de Dogon genaamd irim. Tegenwoordig produceren ze wapens, gereedschap en werken ze ook met hout. "Meesters van het vuur", zij zouden ook brandwonden moeten genezen (Huib Blom). De Nommo, een beschermende voorouder die in verschillende vormen wordt opgeroepen in de Dogon-iconografie, zou een voorouder zijn die het vermogen heeft om zich in menselijke of dierlijke vorm te manifesteren, vandaar de veelvuldige decoratieve motieven die de sculpturen sieren. Ook de decoratieve friezen die golfjes vormen, vormen een symbool dat verband houdt met de schepping. Patina van rode oker.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun mythen en hun rituelen. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die leven in ...


Zie het blad

Verkocht

Kuba Doos
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Gebruikte voorwerpen, katrollen, dozen, weefgetouw > Kuba Doos

De Kuba staan ​​bekend om de verfijning van prestigieuze objecten die zijn gemaakt voor leden van de hoogste rangen van hun samenleving. De Lélé wonen in het westen van het Kuba-koninkrijk en delen gemeenschappelijke culturele kenmerken met de Bushoong van het Kuba-land. Beide groepen sieren hun prestigeobjecten met gelijkaardige motieven. De enige etnische groep die een verscheidenheid aan containers met deksels creëerde waarin individuele goederen werden opgeslagen, versierden de Kuba ze met patronen die vergelijkbaar waren met die van geborduurd textiel. Roodachtige resten binnenin zijn waarschijnlijk afkomstig van gereedschap, een traditionele cosmetische pasta die wordt gebruikt door Kuba-mannen en -vrouwen. Donkerbruine satijnen patina, zeer goede staat.


Zie het blad

Verkocht

Kuba Beker
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Kuba Beker

Net als hun Kuba-buren hebben de Lele een grote verscheidenheid aan ceremoniële sculpturen, zoals deze beker met veel zorgvuldig gegraveerde details, gebruikt tijdens waarzeggerijrituelen, pacten en rituele ceremonies. Satijnzwarte patina, kleine chipjes.
De Kuba staan ​​bekend om de verfijning van prestige-items die zijn gemaakt voor leden van de hoge rangen van hun samenleving. Verschillende Kuba-groepen produceerden inderdaad antropomorfe objecten met verfijnde motieven, waaronder kopjes, drinkhoorns en bekers. De Lele zijn gevestigd in het westen van het Kuba-koninkrijk, aan de samenvloeiing van de rivieren Kasai en Bashilele. De interculturele uitwisselingen tussen de Bushoong van het Kuba-gebied en de Lele hebben de toeschrijving van bepaalde objecten moeilijk gemaakt, omdat ...


Zie het blad

280,00

Yoruba bronzen beker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Yoruba bronzen

Bronzen afbeelding van een hooggeplaatst karakter, versierd met ornamenten en met een gezicht gemarkeerd met "kpélé" verticale scarificaties. Een diepe beker, met dunne randen, overwint zijn hoofd.
Grijze patina.
Yoruba samenleving heeft verschillende verenigingen waarvan de rollen variëren. Terwijl de mannelijke egbe-samenleving de sociale normen versterkt, verenigt de aro de boeren. De gelede heeft meer esoterische en religieuze doelen. Notabelen komen samen in een samenleving genaamd esusu. Het aanbieden van bekers, waarvan sommige werden gebruikt om kolanoten of andere geschenken voor bezoekers op te slaan, werden ooit geplaatst in koninklijke paleizen in de Ekiti en Igbomina regio's van Yoruba land. De koninkrijken van Oyo en Ijebu ontstonden na het verdwijnen ...


Zie het blad

Verkocht

Baoule Doos
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Baoule Doos

Deze ronde bak, bedoeld voor een praktijk die nog steeds in gebruik is in de Baoulé-regio in het zuidwesten, heeft een deksel en is aan de muren versierd met motieven die muizen voorstellen. Een muis, beschouwd als een boodschapper van de goden van de aarde, leefde in het onderste compartiment van het object en de opeenvolgende rangschikking van de elementen die hij bewoog, werd gelezen als een antwoord op de vraag die aan de waarzegger werd gesteld. Het stuk is tevens voorzien van een draagriem. De metalen plaat onder de doos is zo aangebracht en geperforeerd dat de muizen "in contact staan ​​met de geesten van de aarde, asié".
Bruine patina, okerresten, schaafwonden, kleine ongelukjes.
Ref.: Mathilde Buratti , “Dozen gebruikt voor waarzeggerij door muizen”.


Zie het blad

Verkocht

Wilt u de verkochte artikelen verbergen? Zo ja, Klik HIER
Bangubangu pot met deksel
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Bangubangu pot

Een pet met een janiform gebeeldhouwd motief, verwijzend naar de voorouders, doet hier denken aan Hemba-beeldhouwwerk. De gezichten zijn omlijst met een diadeem en een dunne baardketting. De muren versierd met figuren in reliëf zijn verbonden met de verering van voorouders en de geesten van de natuur.
Glanzend zwart patina. In het oosten van de DRC Onder de Bangubangu van Luba-Hemba-oorsprong, die werden gedecimeerd door slavernij, ziekte, gewapende conflicten en onder invloed van de islam, zijn beeldhouwwerken zeldzaam. Het land behoort toe aan de verschillende clans die deel uitmaken van hun samenleving. De belangrijkste clan is de Bena Bago, onder auspiciën van een opperhoofd genaamd Mulohwe, bijgestaan ​​door hoogwaardigheidsbekleders. Elk van de clans wordt geleid door een ...


Zie het blad

Doe een bod.

280,00

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  - 

© 2023 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal