Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Fang standbeeld

Fang Byeri Reliquary Ancestor Figure (N° 20158)

De Afrikaanse kunst van de Byeri-cultus wordt geïllustreerd door verschillende antropomorfe sculpturen die als "beschermers" optreden en de voorouder belichamen. Deze vrouwenfiguur heeft een prognathische kaak die een wijd open mond accentueert. Onder de samengevoegde handen symboliseert de buisvormige groei van de buiklijn de afstamming. Satijn patina plaatselijk korrelig. De kisten met de relikwieën van illustere voorouders werden bewaakt door de oudste man van het dorp, de "esa". Bovenop een standbeeld of een hoofd dat als bewaker van de "byeri" dozen fungeerde, werden ze in een donkere hoek van de hut opgeborgen, verondersteld om kwade invloeden naar iemand anders af te leiden. Zij werden ook gebruikt tijdens de inwijdingsceremonies van jongeren die verbonden waren aan het "So"-genootschap. Tijdens de festivals werden de standbeelden uit hun kisten gehaald en in optocht gedragen.

De volkeren die bekend staan als de Fang, of "Pahouins", beschreven als veroverende krijgers, vielen tussen de achttiende en het begin van de twintigste eeuw met opeenvolgende sprongen van dorp tot dorp het hele uitgestrekte gebied tussen de Sanaga-rivier in Kameroen en de Ogooué-rivier in Gabon binnen.
In de diepte van hun hutten, in een donkere en vaak rokerige hoek, bewaarden de stamhoofden hun Byéri, de relikwieënkisten en beelden die "over hen waakten". Het dagelijks leven van de Fang had drie prioriteiten: de sociale identiteit bestendigen, overleven in een vijandige natuurlijke omgeving, en een dialoog voeren met de overledenen om hen weg te houden van de levenden. (Louis Perrois)  

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstEx-collection française.
EtniciteitFang
Landgabon
Materialenwood
Hoogte35
Breedte10
Gewicht0,90 Kg
Geschatte dateringmid-xx°

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Fétiche SongyeStatue YorubaStatue BamanaStatuette KubaStatuette Koulango

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Fang Byeri Reliquary Ancestor Figure
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73 Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100