Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Fang standbeeld

Fang Byeri relikwie figuur (N° 19773)

Afrikaanse kunst met betrekking tot de Byeri-cultus wordt geïllustreerd door verschillende antropomorfe sculpturen die als "beschermers" optreden en de voorouder belichamen.
Deze aseksuele figuur heeft een prognathische mond die tanden onthult. Onder de gevouwen handen symboliseert de buisvormige groei van de buik de afstamming. Zwarte olieachtige patina, plaatselijk korrelig, scheurtjes. De kisten met de relikwieën van illustere voorouders werden bewaakt door de oudste man van het dorp, de "esa". Bovenop een standbeeld of een hoofd dat als bewaker van de "byeri" dozen fungeerde, werden ze in een donkere hoek van de hut opgeborgen, verondersteld om kwade invloeden naar iemand anders af te leiden. Zij werden ook gebruikt tijdens de inwijdingsceremonies van jongeren die verbonden waren aan het "So"-genootschap. Tijdens festivals werden de standbeelden uit hun kisten gehaald en in optocht gedragen.

De volkeren die bekend staan als de Fang, of "Pahouins", beschreven als veroverende krijgers, vielen tussen de 18e en het begin van de 20e eeuw met opeenvolgende sprongen van dorp tot dorp het hele uitgestrekte gebied tussen de Sanaga in Kameroen en de Ogooué in Gabon binnen.
In het diepst van hun hutten, in een donkere en vaak rokerige hoek, bewaarden de stamhoofden van de stammen hun Byéri, de relikwieënkisten en beelden die "over hen waakten", zorgvuldig. Het dagelijks leven van de Fang had drie prioriteiten: het bestendigen van hun sociale identiteit, het overleven in een vijandige natuurlijke omgeving, en het voeren van een dialoog met de overledenen om hen weg te houden van de levenden. (Louis Perrois)  

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

EtniciteitFang
Landgabon
Materialenwood, metal
Hoogte cm51
Breedte11 cm
Gewicht1,55 Kg
Geschatte datering2ème halfxx°
Socle inclusOptionele extra's

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Statuette MetokoStatues ZiguaStatuette LegaStatue ZandeStatuette Mangbetu

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op

21072

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal