Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Songye Fetish

Fétiche Songye Nkisi (N° 12906)

Afrikaanse tribale kunst en rituele fetisjen
Statue-fetisj Nkisi , nkishi (pl. mankishi) antropomorfe , de brede onderarmen zijn gepositioneerd rond een uitstekende buik in het midden waarvan de navel, uitgehold in cupule, kreeg een magische lading. Versierd met veelkleurige ronde en buisvormige parelkettingen, in verband met het kettingsymbool van de zevenjarige cyclus van de vereniging van bukishi, is het ook gekleed in een raffia lendendoek. Onder de ribbenkast zit een huidverpakt pad met reptielen, mogelijk de staart van het dier. Aan de bovenkant van zijn schedel staat een hoorn, die de opening afdicht waarin ook rituele elementen werden geïntroduceerd. De bijzonderheid van deze objecten bevindt zich meestal in de hoekige behandeling van de vorm, het imposante driehoekige gezicht waarvan de kin in de baard opgaat, de scheuren van de mond die in rictus wordt opgeworpen en de houding die uit de uitpuilende buik wordt gedeporteerd. Bruin patina, bijzonder satijnachtig. Desication scheuren en hout schaafwonden.

Deze beschermende fetisjen voor huizen behoren tot de meest populaire in Afrika. Nkisi speelt de rol van bemiddelaar tussen goden en mensen. Grote exemplaren zijn het collectieve bezit van een heel dorp, terwijl kleinere figuren behoren tot een individu of familie. In de 16e eeuw, de Songyes gemigreerd uit de Shaba regio te vestigen op de linkeroever van de Lualaba. Hun samenleving is georganiseerd op een patriarchale manier. Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de Luba aan wie ze verwant zijn door gemeenschappelijke voorouders.
De Songyes hebben indrukwekkende beelden gemaakt met krachtige functies worden vaak gebruikt tijdens geheime ceremonies, bedekt met accessoires zoals veren, huid en een hoorn vol magische lading.
Alers aanwezig in hun samenleving, waarzeggerij maakte het mogelijk om de tovenaars te ontdekken en om licht te werpen op de oorzaken van de tegenslagen die individuen getroffen.  

Bekijk de video


Verkocht aan 180,00
 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

HerkomstE.x collection suisse
EtniciteitSongye
LandRDC
Materialenwood,
Hoogte42
Breedte15
Gewicht0,90 Kg
Geschatte dateringcirca 1960

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Statue TekeFigure ViliStatue ZandeStatuette ChokweStatue Chokwe

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst - Fétiche Songye Nkisi
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73 Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100