Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Mfinu standbeeld

Mfinu / Teke standbeeld (N° 21668)

Dit biseksuele beeld, een mengeling van Teke en Bakongo kenmerken, vormt een Nkisi steunpunt, en werd volgens Marc Léo Félix gebruikt voor therapeutische, boetedoenende of magische riten. Binnen verschillende Kongo-groepen wordt het twee-slachtige wezen vaak geassocieerd met de Lemba-maatschappij. Het personage heeft cilindrische voorwerpen in elke hand, een Kongo gebaar (Manyangas, Lumbus, enz.). Zijn hoofd is rond en imposant, bekroond met een gekuifde hoed, met daarboven een langgerekte buste, met een bolle buik, op korte, stompelige benen. Scheuren en lichte schade.
Bruin oker mat patina. De Téké, die zich tussen de Democratische Republiek Congo en Gabon vestigden, waren georganiseerd in stamhoofden waarvan het opperhoofd vaak werd gekozen uit de smeden. Het hoofd van de familie, mfumu , had het recht van leven of dood over zijn familie, waarvan het belang zijn prestige bepaalde. Het hoofd van de clan, ngantsié, behield van zijn kant de grote beschermende fetisj tar mantsié die toezicht hield op alle ceremonies. Het was de machtige tovenaar-genezer en waarzegger die de afzonderlijke beeldjes of nkumi tegen betaling "laadde" met magische elementen. Volgens de Teke werd wijsheid geabsorbeerd en opgeslagen in de onderbuik. Het was ook volgens de richtlijnen van de heksendokter dat er verering werd betoond aan de voorouders. De Mfinu, die in de 15e eeuw net als de Teke deel uitmaakten van het Tio-koninkrijk, werden vanaf de 19e eeuw autonoom, gegroepeerd in dorpen die onder leiding stonden van de "mbé". Hun beeldhouwwerk is van hetzelfde type als dat van de Tékés, hoewel het enigszins verschilt.  

Bekijk de video

390.00 
Mogelijkheid tot paiement en 2x (2x 195,0 €)

Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Bij aankoop van dit kunstwerk krijgt u 5% = (19,5 loyaliteitspunten = 19,5 euro's) die u kunt gebruiken voor uw volgende aankoop

HerkomstEx-collection belge
EtniciteitTeke
Landrdc ex zaire
Materialenwood
Hoogte cm67
Breedte20 cm
Gewicht4,35 Kg
Geschatte dateringmid-xx°

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Statue KakaStatue LwenaStatue BamanaStatue FangStatue Kouyou

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal