Afrikaanse tribale kunstwerken

Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Tête Ifé

Tête Ifé Yoruba (N° 16659)

Figuratieve bronzen in de Afrikaanse kunst van de oude Yoruba beschavingen
De stad Ifé in Nigeria was in de 15e eeuw het centrum van een krachtige bosstaat ten westen van de Nigerdelta. Het werk van brons was een voorrecht van koning "oni", volgens de techniek van verloren was. Deze prestigieuze objecten belichamen de vorsten werden geplaatst op de koninklijke altaren voor ceremonieel gebruik. Deze herdenkingssculptuur in de naturalistische stijl toont een koninklijk figuur trots dragen van een zeer vervaardigde helm. De verticale strepen op zijn gezicht roepen de traditionele littekens op van de etnische groep vernoemd naar de voormalige religieuze hoofdstad van Nigeria, Ifè. Deze bronzen kop is geïnspireerd op die geproduceerd door de beeldhouwers van Ilé-Ifé en getuigt van hun grote vaardigheid in de behandeling van gezichten. Hij zou de Edo van het Beninkoninkrijk de kunst van de metalen hebben geleerd. De ambachtslieden van Ilé-Ifé waren echter meer gehecht aan de gelijkenis van hun portretten dan die in Benin, die hun emblematische werken in vrij gelijkaardige vormen leken te gieten. De parallelle plooien in de nek zouden de plooien van vlees van de welvarende notabelen oproepen, en de uitgeholde delen die ermee gepaard gaan, moesten worden gebruikt om de gekradelijke sluier van de koning te beveiligen. De gaten rond de mond waarschijnlijk symboliseerde een baard gemaakt door de fixatie van haar of kralen, terwijl die aan de basis van de nek, konden ze vergemakkelijken adapatation op een houten lichaam tijdens begrafenis ceremonies.

De bronzen koppen zijn gemaakt met behulp van de verloren wastechniek, een techniek die mogelijk uit Soedan is geïmporteerd of uit de buitenwijken van de Middellandse Zee is teruggebracht door rondtrekkende smeden die het gebruikten om messen en klokken te maken.
De titel van Ooni verwijst naar de religieuze leider van Ifè. Op het moment van de troonsbestijging stuurde de koning geschenken naar de Ooni in functie. De laatste reageerde met drie objecten die macht en autoriteit symboliseren: een stok, een dop en een koperen kruis. Na zeven jaar van heerschappij, werd de koning ter dood gebracht en vervangen. Deze bronzen hoofden waren bedoeld voor gebruik bij begrafenisceremonies. Bron: "Benin", red. Mr. Snoeck.  

Bekijk de video

 


Stukje met echtheidscertificaat

Geschatte verzendkosten ...

Herkomstex-collection anglaise
EtniciteitIfe
Landnigéria
Materialenalliage de bronze
Hoogte cm55
Breedte20 cm
Gewicht4,45 Kg
Geschatte dateringbronze tardif

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze items
Bronze Verre

U moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot de volgende opties
   Laat het me weten als er een soortgelijk item aan de catalogus wordt toegevoegd.
   Laat me weten als de prijs van dit artikel daalt.
Mijn waarschuwingen beheren


Vragen over dit item, neem contact met ons op


Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2022 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73A Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100
visa Master CardPaypal