Afrikaanse tribale kunstwerken
...
Zoekopties
Ontdek onze uitzonderlijke artikelen

Afrikaanse kunst - Dogon:

De Dogon zijn een volk dat bekend staat om zijn kosmogonie, esoterie, mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die wonen in de zuidwestelijke lus van de Niger in de streek van Mopti in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de buurt van Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten noordwesten van Ouahigouya). De dorpen liggen vaak op de top van steenslag op de flank van heuvels, volgens een unieke architectuur. De geschiedenis van de migraties en nederzettingen van de Dogon (een tiental hoofdgroepen, een vijftiental verschillende talen), gaat uit van verschillende hypotheses. Volgens sommige historici zouden de Dogon gevlucht zijn uit een gebied ten westen van hun huidige locatie, na een agressie.


Dogon rolluik deur
promo art africain
Afrikaanse kunst > Deuren, luiken, ladders dogon hout > Dogon rolluik deur

Deze Dogon deur of luik, met slot, is zorgvuldig gebeeldhouwd met antropomorfe en zoömorfe figuren in laag reliëf, en scènes die de rijke Dogon kosmogonie uitbeelden. De deur bestaat uit verticale panelen die bijeengehouden worden door grote metalen klemmen. Elk van de figuren bovenaan het paneel draagt een kanaga masker, dat door de Dogon wordt getoond tijdens rouwceremonies.

Kleine scènes in het onderste deel van het paneel illustreren ook het dagelijkse leven.
De Nommo, de mythische voorouder, zou de acht Dogon-lijnen hebben gesticht en hun menselijke nakomelingen hebben geleerd te weven, te smeden en landbouw te bedrijven.
De figuren kunnen symbool staan voor vorige generaties, mythische voorouders, maar ook de eigenaars van de graanschuur komen ...


Zie het blad

280,00  224,00

Dogon Monkey Masker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Dogon masker

Dit Afrikaanse Dogon "aap" masker werd verzameld in de jaren 1950 door Monsieur Arnaud, begeleider van Alain Bilot, Alain Bilot,
beroemd verzamelaar van Dogon kunst tijdens studieverblijven in Mali.
Dit zware masker van hoekige structuur, waarin grote oogholten zijn ondergebracht, vormt de gestileerde evocatie van een aap. Het matte, gouden oppervlak is ook ingewreven met rode oker, waarbij er plaatselijk nog resten van de korst zijn achtergebleven. De patina is poederachtig en gespikkeld. Enigszins vermist.
Meer dan tachtig soorten Dogon maskers worden vermeld, ...


Zie het blad


Verkocht aan 275,00 Zoek een soortgelijk object

Dogon kruk
promo art africain
Afrikaanse kunst > Stoel, palaverstoel, troon, kruk > Dogon kruk

De gebruikelijke voorwerpen in de Afrikaanse kunst.
Vijf hoekige poten vormen het centrum van deze Dogon zetel gemaakt van een zeer dicht hout. De zitting, gepolijst door gebruik, heeft een licht bruin gouden patina. Lichte scheuren, ontbreken aan de basis. De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun esoterie, hun mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die ten zuidwesten van de Nigerlus wonen in de Mopti-streek in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de buurt van Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten noordwesten van Ouahigouya). De dorpen liggen vaak op de top van steenslag op de flank van heuvels, volgens een unieke architectuur. De geschiedenis van de migraties en nederzettingen van de Dogon (een tiental ...


Zie het blad

240,00  192,00

Dogon ruiter in brons
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Dogon ruiter

Dit beeldje toont een amazone, die een speer draagt. Bruin patina met overgebleven oker inlegwerk. De veelvuldige voorstellingen van ruiters bij de Dogon van Mali verwijzen naar hun kosmogonie en hun complexe religieuze mythen. Een van de Nommos, de voorouders van de mensheid, die door de scheppergod Amma is herrezen, is op aarde neergedaald, gedragen door een ark die een gedaanteverwisseling tot paard heeft ondergaan. Bovendien paradeerde de hoogste autoriteit van het Dogon-volk, het religieuze opperhoofd met de naam Hogon, tijdens zijn troonsbestijging op zijn paard, omdat hij volgens de gewoonte zijn voet niet op de grond mocht zetten. In het gebied van de Sangha-rotsen, onbereikbaar per paard, droegen de priesters hem, hinnikend naar de mythische voorouder Nommo.
De smeden ...


Zie het blad

280,00

Vrouwelijke figuur Dogon
promo art africain
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Standbeeld Dogon

Gebeeldhouwd meestal te bestellen door een familie en in dit geval gerangschikt op de familie altaar trekken Kabou , de Dogon Tribal standbeelden kunnen ook het voorwerp zijn van aanbidding van de hele Gemeenschap als ze bijvoorbeeld de Stichting van het dorp te herdenken. Deze beelden, soms belichamen de Nyama van de overledene, worden geplaatst op altaren van voor ouders en deelnemen aan verschillende rituelen, waaronder die van periodes van zaden en oogsten. Hun functies blijven echter weinig bekend. Parallel aan de islam, worden Dogon religieuze riten georganiseerd rond vier hoofd culten: de lebe , gerelateerd aan vruchtbaarheid, onder het spirituele gezag van de Hogon, de Wagem , cultus van voor ouders onder het gezag van de patriarch, de Binou het inroepen van de ...


Zie het blad

190,00  152,00

Dogon Tellem neksteun
promo art africain
Afrikaanse kunst > Hoofdsteun > Tellem neksteun

Het dagelijks gebruik heeft deze sober gemaakte neksteun, die dankzij zijn geringe afmetingen zijn eigenaar vergezelde op zijn reizen, gesleten en mat gemaakt.
Het zuidelijke deel van het plateau dat uitkijkt op de Bandiagara-klif wordt sinds de 10e eeuw bewoond door de Tellem en de Niongom. Vervolgens werden zij in de 15e eeuw verdreven door de Dogon, die vluchtten voor de Mande. De Tellem vormen de voorouders van de Kurumba van Burkina Faso.
Het beeldhouwwerk van de Dogon is niet gemakkelijk te onderscheiden van dat van de Tellem en evenmin van dat van de Niongom, omdat in de loop der eeuwen wederzijdse invloeden te zien zijn geweest. Een herhaling: de figuren met de armen boven het hoofd geheven, in een aanroepende houding.

De Afrikaanse stambeelden ...


Zie het blad

240,00  192,00

Bronzen Dogon oerpaar figuren
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Dogon standbeeld

Silhouetten van voorouders, sierlijk, staand als zuilen naar de hemel. Deze Afrikaanse Dogon bronzen beelden doen denken aan de Nommos, mythische wezens aan de oorsprong van de schepping bij de Dogon van Mali. Ze doen denken aan de beroemde beeldhouwwerken van Giacometti en zijn afgebeeld in een aanroepende houding, met de armen naar de hemel geheven. Hun oppervlak is gehamerd met inkepingen. Groen-bruin patina.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om hun kosmogonie, hun esoterie, hun mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die wonen in het zuidwesten van de Niger-lus in de streek van Mopti in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de buurt van Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten noordwesten van Ouahigouya). De dorpen ...


Zie het blad

Verkocht

Paar beeldjes Dogon
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Standbeelden Dogon

Ex-collectie Afrikaanse kunst Polargo USA 1955 - Mercier Belgium 1978.

Deze mythische beschermfiguren roepen waarschijnlijk het oerpaar op, geassocieerd met de Nommos , aan de oorsprong van de dogon-creatie. Eioid hoofden met een neusrug die de kamrust op discoid kinriemen aansluit. Het volume van het lichaam gebeeldhouwd in een blok wordt gepresenteerd in scherpe, gestileerde vlakken, armen aan de buste, een navelstreng uitsteeksel bevestiging van de afstamming, en halfgebogen benen lijken te zinken in een cirkelvormige basis. Knapperig droog patina. Scheuren van desicaties. De meeste van hen zijn op maat gesneden door een familie, en Dogon standbeelden kunnen ook worden aanbeden door de hele gemeenschap wanneer ze herdenken, bijvoorbeeld, de oprichting van het dorp. Hun ...


Zie het blad


Verkocht aan 200,00 Zoek een soortgelijk object

Beeldje Dogon Bombou-toro
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Beeldje Dogon

Franse Afrikaanse kunstcollectie.
Sculptuur verworven in een Parijse kunstgalerie, beeltenis van een knielend vrouwelijk wezen, versierd met armbanden. Het biedt vier janiform hoofden die een container dragen. De buisvormige baarden die de gezichten uitbreiden rusten op cilindrische schouders. De dogon decoratieve motieven, in gebroken lijnen, geassocieerd met traditionele scarifications, zijn gegraveerd op het oppervlak. Ze verwijzen naar dogon cosmogony. Geschuurde bruine patina. Desication scheuren.
Gebeeldhouwd meestal door een familie, Dogon standbeelden kunnen ook worden aanbeden door de hele gemeenschap. Hun functies, echter, blijven weinig bekend. Parallel aan de islam, de Dogon religieuze riten zijn georganiseerd rond vier belangrijke sekten: de Lebe, met betrekking ...


Zie het blad

Verkocht

Dogon masker
promo art africain
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Dogon masker

Oud Dogon masker, gesneden uit dicht hout, met krachtige vooruitstekende gelaatstrekken, en oren hoog geplaatst aan weerszijden van het voorhoofd. Okerpatina, mat en poederachtig, met korrelige restinleg. Uitdroging scheuren.
Meer dan tachtig soorten Dogon maskers worden vermeld, waarvan de bekendste de Kanaga, Sirigé, Satimbé en Walu zijn. De meeste worden gebruikt door de besneden ingewijden van het Awa-genootschap, tijdens begrafenisceremonies. De Awa verwijst naar de maskers, hun kostuums, en het stel Dogons dat de maskers bedient. Sommige roepen dieren op, als verwijzing naar de rijke kosmogonie en mythologie van de Afrikaanse Dogon kunst. De "nyama", de vitale kracht van het masker, wordt geactiveerd door verschillende rituelen om het volledige magische potentieel van ...


Zie het blad

390,00  312,00

Dogon Bombou-toro voorouder cijfers
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Het paar Dogon van het standbeeld

Deze beschermende mythische figuren roepen waarschijnlijk het oerpaar op, geassocieerd met de Nommos , aan de oorsprong van de dogoncreatie. Hun tribale stijl is kenmerkend voor het centrale deel van de Bandiagara klif, bombou-toro. Een oud stuk verworven door de eigenaar in een galerie in Aix in de Provence, het maakt deel uit van een belangrijke collectie van dogon objecten. Kleine eivormige hoofden met kammen die zich over de gezichten uitbreiden bevinden zich boven discoid kinriemen. De uitgerekte armen begeleiden een lange buste met buikuitsteeksel, en de positie van de handen op de onderbuik, zegt afstamming en vruchtbaarheid. Droog patina, geërodeerd hout. Scheuren. De meeste van hen zijn op maat gesneden door een familie, en Dogon standbeelden kunnen ook worden aanbeden door de ...

Bronzen Dogon-doos
promo art africain
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Bronzen Dogon

Ex-verzameling van Franse Afrikaanse kunst.

De veelvuldige voorstellingen van ruiters in de Afrikaanse kunst van de Dogon van Mali verwijzen naar hun kosmogonie en complexe religieuze mythen. Een van de Nommos, voorouders van de mensheid, herrezen door de scheppergod Amma, daalde af naar de aarde gedragen door een ark gemetamorfoseerd in een paard. De muren zijn versierd met allegorische decoratiemotieven, zoals friezen van golfjes en bladmotieven. Het geheel heeft een goudbruine patina.
( Dogon , Huib Blom) De missie Dakar-Djibouti van 1931, onder leiding van Marcel Griaule, had tot taak de riten van deze in de streek van de kliffen van Bandiagara gevestigde bevolkingsgroep grondig te bestuderen. De Dogon zouden zijn samengesteld uit verschillende volkeren die er hun ...


Zie het blad

210,00  168,00

Dogon Kosmogische Volet
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Deuren, luiken, ladders dogon hout > De Poort van Dogon

Dit Dogon-deur of luik, uitgerust met zijn slot, is zorgvuldig gebeeldhouwd met antropomorfe en zoomorfe basreliëffiguren en scènes die de rijke Dogon-kosmogonie oproepen. Volgens de Dogon-mythologie staken de eerste bewoners van het Bandiagara-gebied de rivier over op de rug van een krokodil. De personages kunnen de vorige generaties symboliseren, de mythische voorouders, maar de eigenaren van de zolder zijn ook vaak te zien. De deur bestaat uit verticale panelen die worden onderhouden door grote metalen nietjes. De motieven op de deuren in Mali zijn, afgezien van hun decoratieve waarde, bedoeld om de indringer, mens of dier, af te schrikken om binnen te komen. Sloten worden, net als deuren, gesneden uit hout dat is gekozen op basis van de functie van het gebouw waarin ze zullen worden ...


Zie het blad


Verkocht aan 125,00 Zoek een soortgelijk object

Dogon Kanaga Masker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Dogon-masker

Coll. Belgische Afrikaanse kunst.

Afrikaans Kanaga masker van de Dogon. Bij begrafenisrituelen dansen leden van het Awa-genootschap met de maskers op het dak van het huis van de dode, om zijn ziel (nyama) naar de eeuwige rust te leiden en de levenden te verdedigen. Het Kanaga masker wordt ook gebruikt om jagers te beschermen tegen de wraak van de prooi die hij heeft gedood.
Dit voorbeeld is ontworpen volgens een steeds terugkerende structuur: een verticale centrale plank, met "armen" die met leren banden zijn vastgezet en een masker met hoekige trekken. De polychrome pigmenten werden voor elke voorstelling ververst. Dit masker, in een zeer goede staat van bewaring, heeft een kenmerkende matte rode oker en grijs-blauwe polychromie. Ter voorbereiding van begrafenissen ...


Zie het blad

Verkocht

Dogon farmacopee doos
promo art africain
Afrikaanse kunst > Jarres, amphores, pot, matakam > Dogon-doos

Dit Afrikaanse kunstbeeldhouwwerk, een doos met twee beweegbare kleppen, op drie poten, is versierd met bas-reliëfs en was waarschijnlijk bedoeld om actieve geneeskrachtige preparaten in te bewaren, bereid volgens de adviezen van de ouden die ingewijd waren in de wetenschap van de bomen of "jiridon ". De figuren van "nommos", primordiale voorouders, en dierensymbolen worden verondersteld de genezende kracht van de actieve stoffen te activeren. Bruin satijn patina.
De Dogon zijn een volk dat bekend staat om zijn kosmogonie, esoterie, mythen en legenden. Hun bevolking wordt geschat op ongeveer 300.000 zielen die wonen in het zuidwesten van de Niger-lus in de streek van Mopti in Mali (Bandiagara, Koro, Banka), in de buurt van Douentza en een deel van het noorden van Burkina (ten ...


Zie het blad

240,00  192,00

Dogon kano
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse kano > Dogon kano

Boot van mythische wezens, Nommos verbonden met de complexe legendes en geloofsovertuigingen van de Dogon. De diermotieven verwijzen ook naar de dieren van de schepping. Roestbruin patina. De Nommo, de beschermende voorouder die in verschillende vormen voorkomt in de iconografie van de Dogon, zou een voorouder zijn die begaafd is met het vermogen zich te manifesteren in menselijke of dierlijke vorm. De smeden van de Dogon vormen een endogame kaste onder de Dogon, irim genaamd. Tegenwoordig maken zij wapens, werktuigen en bewerken ook hout. "Meesters van het vuur", in de Dogon kosmogonie geassocieerd met de oerwezens "Nommo" geschapen door de god Ama, worden ook verondersteld brandwonden te genezen. Kleine metalen voorwerpen, vervaardigd met behulp van ...


Zie het blad

Verkocht

Brons Dogon Pirogue
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Bronzen Dogon

Het werk van brons en de Dogons in de Afrikaanse kunst
br>Deze bronzen sculptuur is voorzien van een bemanning die bestaat uit mythische wezens, de Nommos, gekoppeld aan de complexe legendes en overtuigingen van de Dogon. De Namo stichtte de acht dogon-afstammingen en bijgebrachte weven, de kunst van het smeden en landbouw in hun menselijke nakomelingen. Deze beschermende voorouder opgeroepen in verschillende vormen in Dogon iconografie zou worden begiftigd met de mogelijkheid om zich te manifesteren in een menselijke of dierlijke vorm. Skate vert-de-gris.br />Gon smeden vormen een endoamous kaste onder de Dogon genaamd irim. Ze produceren nu wapens, gereedschap, en werken ook met hout. "Men van de fire" geassocieerd in de dogon cosmogony met de oerwezens "Nommo" gemaakt door de god ...


Zie het blad

Verkocht

Beeldje Dogon Tellem
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Beeldje Dogon Tellem

Dit standbeeld van Afrikaanse kunst maakt deel uit van een collectie geduldig verzameld door een dogon kunstliefhebber. Alle front recht, dit Afrikaanse tribale standbeeld gepositioneerd staande benen halfgevouwen op een cirkelvormige voetstuk keurt met geheven armen, handpalmen geklemd naar voren. Haar crenellated kuif kapsel breidt de neus stijgende. Aan de bovenkant van het hoofd werd een opening beoefend. Een oude gechipte patina, grijs van kleur, bedekt dit object dat zichtbaar is onderworpen aan rituele libations. Het object heeft uitgeholde onderdelen en vergoddelijke scheuren.
Het zuiden van het plateau met uitzicht op de Bandiagara klif is bezet sinds de 10e eeuw door de Tellem en Niongom. Ze werden vervolgens ontheemd door de Dogon in de 15e eeuw, die de Mandé ontvluchtte. ...


Zie het blad


Verkocht aan 450,00 Zoek een soortgelijk object

Wilt u de verkochte artikelen verbergen? Zo ja, Klik HIER
Dogon masker
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaans masker, tribale kunst, primitieve kunst > Dogon masker

Meer dan 80 soorten Afrikaanse tribale maskers worden vermeld onder de Dogon, waarvan de bekendste de Kanaga, Sirigé, Satimbé, walu zijn. De meesten van hen worden gebruikt door besneden Society insiders AWA , tijdens begrafenis ceremonies. De AWA verwijst naar de maskers, hun kostuums en alle Dogonen in dienst van de maskers. Sommige roepen dieren, in verwijzing naar de rijke cosmogonie en mythologie van Afrikaanse Dogon kunst. De levenskracht van het masker, de U-002nyamaU, 0022, wordt door verschillende rituelen geactiveerd om het volledige magische potentieel van het object te ontwikkelen. Dit zeer overzichtelijke Afrikaanse Dogon-masker is een van de vele stilistische variaties van Dogon-maskers, iconen van Dogon-tribale kunst. Een gezicht doorstoken met vierhoekige ogen, een ...


Zie het blad

Verkocht

Beeldje Tellem
Verkocht artikel
Afrikaanse kunst > Afrikaanse standbeelden : tribale fetisj, moederschap > Beeld Tellem

De figuren met de opgeheven armen symboliseren een gebed tot Amma om de regen toe te staan die essentieel is voor al het leven. Volgens de bronnen was het ook een daad van berouw na de schending van een wet die tot droogte leidde. Het zuidelijke plateau met uitzicht op de bandiagara klif is bezet sinds de 10e eeuw door de Tellem en Niongom. Ze werden vervolgens in de 15e eeuw verdreven door de Dogon, die de Mandé ontvluchtten. De Tellem werd de voorouders van Kurumba Burkina Faso. De statuaire dogon is niet gemakkelijk te onderscheiden van die van Tellem en die van Niongom omdat wederzijdse invloeden zich door de eeuwen heen hebben gemanifesteerd. Een herhaling: de personages met armen boven het hoofd, in de positie van oproeping.

De tribale Afrikaanse beelden van de Dogon ...


Zie het blad


Verkocht aan 150,00 Zoek een soortgelijk object

Ruiter Dogon in brons
Afrikaanse kunst > Brons, luipaard, boodschapper, krijger, standbeeld > Dogon Brons

Dit beeldje zou de Hogon voorstellen, die zonder zadel reed. Groen-grijs patina. De veelvuldige voorstellingen van ruiters bij de Dogon van Mali verwijzen naar hun kosmogonie en hun complexe religieuze mythen. Een van de Nommos, de voorouders van de mensen, die door de scheppergod Amma werd gereanimeerd, daalde op de aarde neer, gedragen door een ark die een gedaanteverwisseling tot paard onderging. Bovendien paradeerde de hoogste autoriteit van het Dogon-volk, het religieuze opperhoofd met de naam Hogon, tijdens zijn troonsbestijging op zijn paard, omdat hij volgens de gewoonte zijn voet niet op de grond mocht zetten. In het gebied van de Sangha-rotsen, onbereikbaar per paard, droegen de priesters hem, hinnikend naar de mythische voorouder Nommo. De missie Dakar-Djibouti van 1931, ...


Zie het blad

320,00

Laatste items die je hebt bekeken:
Afrikaanse kunst  -  Parijs - Brussel - Londen

© 2021 - Digital Consult SPRL

Essentiel Galerie SPRL
73 Rue de Tournai - 7333 Tertre - Belgique
+32 (0)65.529.100